Aproximativ 60 de procente din carnea de porc din comertul modern si traditional provine de import

Romania importa anual aproximativ 230.000 de tone de porci si carne de porc (aproape 30.000 de tone porci vii si 200.000 tone carne de porc), arata datele Ministerului Agriculturii. Conform acestora, Romania cheltuie aproximativ 350 milioane de euro pe carnea importata.

Scris de Adrian Lazar, Vineri, 24 Noiembrie 2017

Romania importa anual aproximativ 230.000 de tone de porci si carne de porc (aproape 30.000 de tone porci vii si 200.000 tone carne de porc), arata datele Ministerului Agriculturii. Conform acestora, Romania cheltuie aproximativ 350 milioane de euro pe carnea importata.


De cealalta parte, Romania exporta de aproape 60 de ori mai putin, adica aproximativ 4.000 de tone de carne si produse din carne de porc. Reprezentantii MADR sustin ca in prezent, produsul din carne de porc necesita sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din productia interna.

Raportul realizat de catre Institutul National de Statistica (INS) arata ca cel mai consumat tip de carne din Romania este cea de porc, aceasta reprezentant aproape jumatate din consumul total de carne, fiind urmata de cea de pasare, cu un consum de 15-20 kg anual si de vita, categorie ce reprezinta doar 10 procente din total.

Per total, consumul de carne in Romania este mai mic fata de cel din tarile mai dezvoltate: fiecare roman mananca in jur de 60 kg de carne/an, fata de media europeana de 70 - 75 kg.