ANSVSA: Romania n-a importat lapte praf Lactalis infestat cu Salmonella Enterica

Romania nu se afla pe lista de distributie a produselor alimentare cu destinatie nutritionala speciala (lapte praf formula pentru bebelusi), contaminate cu Salmonella Enterica, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVA.

Scris de Adrian Lazar, Marti, 12 Decembrie 2017

Romania nu se afla pe lista de distributie a produselor alimentare cu destinatie nutritionala speciala (lapte praf formula pentru bebelusi), contaminate cu Salmonella Enterica, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - ANSVA.


"Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit o noua notificare prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, prin care Punctul National de Contact al Sistemului din Franta a informat oficial ca Romania nu se afla pe lista de distributie a produselor alimentare cu destinatie nutritionala speciala (lapte praf formula pentru bebelusi), contaminate cu Salmonella Enterica", se specifica intr-un comunicat al ANSVSA.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, preciza luni ca Romania nu a primit nicio notificare oficiala cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceza Lactalis, dupa descoperirea bacteriei Salmonella, iar daca era o problema sistemul rapid de alerta intra automat in functiune si in cateva minute stia toata Europa ce se intampla.

Potrivit Reuters, Directia Generala pentru Concurenta, Consum si Combaterea Fraudelor (DGCCRF) a transmis duminica ca a interzis vanzarea si a cerut retragerea acestor produse exportate in Europa, Africa si Asia, inclusiv catre Romania, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia si Peru.

Compania franceza Lactalis nu a gestionat corespunzator riscul contaminarii si i s-a ordonat sa efectueze rechemarea produselor si sa opreasca vanzarile si exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, in vestul Frantei, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

Anuntul vine dupa ce, in 3 decembrie, autoritatile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, dupa ce 20 de sugari, toti cu varsta sub sase luni, au fost infectati cu Salmonella.

Saptamana aceasta au fost raportate cinci noi cazuri de infectie cu bacteria salmonella.

Purtatorul de cuvant al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat ca produsele pot fi schimbate in farmacii sau supermarketuri si a dat asigurari ca bacteria Salmonella este distrusa daca se fierbe laptele doua minute.

In Romania, Lactalis este lider de piata, dupa ce a cumparat brandurile de lactate LaDorna, Albalact si Covalact.