Agrostar: Cercetarea agricola din Romania, in faliment

Potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, in acest moment cercetarea agricola din Romania se afla in faliment.

Scris de Adrian Lazar, Joi, 11 August 2016

Potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, in acest moment cercetarea agricola din Romania se afla in faliment.


In acest context, fermierii sunt practic dependenti de multinationale, ce au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri, este de parere secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

In acest context, Federatia Agrostar isi arata ingrijorarea fata de situatia lucratorilor din cadrul statiunilor de cercetare - dezvoltare, multi dintre acestia realizand un venit net lunar de maximum 800 de lei. Si cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 de lei net.

Asadar, Federatia Agrostar a depus la presedintia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii si ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS si Agrostar. Prin acest material, federatia a atras atentia presedintiei asupra situatiei anormale referitoare la TVA la seminte, in sensul ca aceasta era de 20%, iar pentru produs de 9%. Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminte la 9%. Iar aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai putin pentru seminte, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminte, altii decat statiunile si institutele de cercetare romanesti.