Ziua nationala a gastronomiei si a vinului romanesc – marcata in prima duminica din octombrie

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea Zilei nationale a gastronomiei si a vinului romanesc, care va fi marcata in prima duminica a lunii octombrie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 01 Mai 2019

Totodata, se prevede posibilitatea organizarii de catre autoritatile publice centrale, locale sau de alte institutii ale statului, de catre persoane fizice sau juridice de programe si manifestari cu caracter social sau stiintific, in scopul de a aprecia si promova obiceiurile si produsele culinare traditionale.

In acest sens, autoritatile centrale si locale pot contribui la organizarea actiunilor prin acordarea de sprijin logistic si pot aloca fonduri din bugetele proprii in limita alocatiilor bugetare aprobate.

De asemenea, legea stabilestesi definitia vinului romanesc. „In sensul prezentei legi, prin vin romanesc se intelege vinul obtinut din struguri proveniti in proportie de 100% din Romania si care are inscriptionat pe eticheta drapelul Romaniei”, prevede actul normativ.