Zeci de bucatari straini vor participa la „Ceaun Borsec Festival”

Zeci de bucatari din mai multe tari vor participa, la sfarsitul saptamanii, in statiunea Borsec, la demonstratii culinare de mancaruri gatite la ceaun, in cadrul celei de-a doua editii a "Ceaun Borsec Festival", care va include si evenimente culturale si sportive, pentru toate varstele.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 10 Iulie 2019

Organizatorul evenimentului, Dan Burlac a declarat ca este vorba de un "festival multietnic de arta si gusturi culinare", care aduna in jurul ceaunelor si un concept cultural, dar si unul sportiv.

"Borsecul, in istorie, este cunoscut ca un oras multietnic. Datorita fabricii de apa minerala si de sticla, Borsecul s-a dezvoltat in secolul XIX ca un oras cu foarte multe etnii. De aceea ne-am gandit si sa facem din acest festival unul multietnic, unde invitam reprezentanti ai culturilor din mai multe etnii, din mai multe tari", a explicat Burlac.

Intrucat ceaunul este vedeta festivalului, lui i se va acorda si cea mai mare atentie, in cursul zilei de sambata fiind programata demonstratia culinara "Zece etnii-zece culturi", in cadrul careia bucatari din mai multe tari, cum ar fi Albania, Turcia, Slovenia, Ungaria sau Republica Moldova, vor pregati, in ceaune, bucate specifice, pe care le vor oferi apoi pentru degustare.

Invitatii de onoare ai festivalului vor fi reprezentantii orasului slovac Lendava, considerata capitala mondiala a ceaunelor, pentru ca, in fiecare an, se desfasoara acolo un concurs gastronomic de amploare, "care reuneste si o mie de ceaune".

De asemenea, printre invitatii speciali se numara si o echipa de celebri maestri bucatari din Ungaria, despre care Dan Burlacu spune ca sunt cei care acorda stelele Michelin in tara vecina.

Dupa demonstratia de sambata, urmeaza un concurs de gatit in cursul zilei de duminica, unde pot participa toti cei pasionati de arta culinara.