Virgil Pavel, ROMPAN: Publicitatea negativa, cauza scaderii consumului de paine

Industria de panificatie si morarit din Romania a beneficiat in ultimii 30 de ani de investitii in valoare de aproape 800 milioane de euro, devenind un concurent puternic pentru statele membre UE, cu traditie in domeniu.

Scris de Agro Food, Miercuri, 12 Iunie 2019

Dar pentru a mentine standardele, industria de panificatie trebuie sa faca fata mai multor provocari de ordin intern si international. Despre acestea a vorbit Virgil Pavel, vicepresedintele ROMPAN, in deschiderea Conferintei EUROPAN, organizata astazi, 12 iunie, de AgroFood.

 

Exista o publicitate negativa puternica, multe informatii neverificate care duc la pareri neconforme cu realitatea, referitor la consumul de paine, ca ar fi cancerigena, ca apar probleme de sanatate etc. De aceea, vom derula de anul viitor o campanie de promovare a consumului de paine, pentru ca oamenii sa inteleaga ce inseamna un consum echilibrat al produsului”, a declarat vicepresedintele ROMPAN.

 

Obiceiurile de consum se modifica permanent, motiv pentru care tendinta la nivelul UE este de scadere a consumului de paine. Pe de alta parte, creste consumul de produse de patiserie, in special la locul de munca, potrivit datelor Asociatiei.

 

Lipsa fortei de munca, nu numai din punct de vedere numeric, ci si calitativ, este o problema stringenta pe care o reclama profesionistii din industria de panificatie si morarit.

 

„Nu este o noutate ca avem deficit de personal, de circa 10%. Sunt 45.000 de angajati in industrie, dar ne lipsesc aproape 5.000 de oameni. Formarea profesionala este foarte importanta, iar patronatele si Ministerul Invatamantului ar trebui sa se implice si sa regandeasca o strategie in aceasta directie”, a adaugat Virgil Pavel.

 

Lista provocarilor cu care se confrunta industria de panificatie si morarit este completata de majorarile la energie si combustibili, evaziunea fiscala, inechitati in negocierile dintre producatori si retaileri.

 

In Romania, consumul mediu de cereale (paine, paste fainoase, produse de patiserie, faina, malai) se situeaza intre 120-125 kg/an, per capita, fata de 145 kg/an, cat era in urma cu cativa ani. 58% din painea consumata este alba.