Viata la tara, experimentata de locuitorii din Sfantu Gheorghe la festivalul Agrofest

Locuitorii municipiului Sfantu Gheorghe au avut parte, in weekend, de cateva dintre privilegiile oferite de viata la tara in cadrul Festivalului Agrofest, organizat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Agrosic si Consiliul Judetean Covasna, sub genericul "Mutam satul la oras".

Scris de Ramona Dascalu, Marti, 12 Iunie 2018

Acestia s-au putut plimba cu trasurile trase de cai, au baut lapte proaspat, au gustat diverse sortimente de branza si au putut mangaia animalele expuse in mica ferma amenajata in centrul orasului.

Evenimentul s-a bucurat de succes indeosebi in randul copiilor, multi dintre ei fiind incantati sa intalneasca in realitate animale pe le-au vazut pana acum doar in carti sau in desene animate.

Deschiderea festivalului a fost marcata de o parada cu fanfara si a fost urmata de "Intalnirea agricultorilor veterani", care au depanat amintiri de pe vremea cand agricultura intensiva nu se facea cu bani europeni.

Printre expozanti s-a numarat si fostul senator de Covasna Klarik Laszlo, in prezent cadru didactic universitar, care a schimbat viata de oras cu cea de la tara.

"Am adus gaini din rasa Brahma, cea mai mare rasa care exista. Cocosul este campion regional anul acesta si sunt foarte mandru de el. (...) A venit cu una dintre neveste, pentru ca are patru neveste acest cocos. (...) Am adus si niste boboci de gasca, (...) dar si niste iepuri. (...) Eu sunt un crescator impatimit al iepurelui secuiesc, acum ne pregatim pentru omologarea internationala a acestei rase si speram ca in octombrie sa participam la expozitia europeana in Danemarca si sa prezentam aceasta rasa de iepure", a declarat Klarik Laszlo.

Directorul Directiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, care s-a implicat in organizarea acestui festivalul, a mentionat ca evenimentul a avut scopul de a crea o "simbioza" intre mediul urban si cel rural, dar si de a stimula interesul tinerilor pentru agricultura, acestia avand posibilitatea de a vedea in cadrul expozitiei si cateva utilaje agricole de ultima generatie.

"Noi care lucram in domeniul agricol am simtit o rezerva a oamenilor de la oras fata de viata la tara, fata de activitatile agricole, (...) iar prin organizarea acestor activitati incercam sa influentam tinerii sa aleaga aceasta meserie de agricultor, care nu e usoara, dar e foarte frumoasa. (...) Se manifesta o lipsa acuta de mecanizatori, de specialisti in ramura noastra si azi-maine nu avem cu cine sa mutam un sac de samanta mai incolo cu doi metri, deci trebuie cumva-cumva promovata agricultura. (...) Este a patra editie a Agrofest pe care o organizam, iar la aceasta am invitat si agricultorii veterani ca sa se mai intalneasca, sa ne mai povesteasca din experientele lor din perioada comunista, pentru ca au fost si intamplari hazlii in regimul trecut", a declarat Konczei Csaba.

Festivalul Agrofest a fost precedat sambata de Festivalul Transylvanian Barbeque, organizat in premiera, la care au participat sase echipe din Romania si Ungaria, care au trebuit sa prepare barbeque din carne de pui, coaste si spata de porc, piept de vita, precum si din carne de mistret si urs.