Usturoiul de Ramnicelu va intra in productia de serie

Usturoiul de Ramnicelu, supranumit usturoiul romanesc, cunoscut pentru calitatile sale gustative si medicinale, a fost reabilitat anul acesta de specialistii Statiunii de cercetari legumicole din Buzau si urmeaza ca anul viitor sa fie omologat si sa intre in productia de serie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 25 Octombrie 2018

``Celebrul soi de usturoi romanesc de Ramnicelu a trecut anul acesta toate testele, anul viitor va fi in anul doi de testare si va fi trimis la omologare in vederea recunoasterii sale oficiale ca planta de cultura``, a declarat initiatorul acestui proiect, cercetatorul Costel Vanatoru.

Potrivit acestuia, realizarea cercetatorilor are o dubla semnificatie.

``Pe de o parte, prin inscrierea in Catalogul oficial al plantelor de cultura din Romania, producatorii vor beneficia in premiera de subventii agricole, iar, pe de alta parte, odata cu relansarea in productia de serie, de la 20-30 de hectare cultivate in prezent se poate ajunge la cateva sute de hectare, importurile de produse similare, de regula de proasta calitate, vor fi limitate``, a spus cercetatorul.

Membru corespondent al Academiei de stiinte agricole si silvice, profesorul Costel Vanatoru considera ca soiul respectiv de usturoi ``poate ajunge cu usurinta la export``.

``Gratie unui cultivator din Ramnicelu, acest soi romanesc de usturoi a fost solicitat de un cunoscut supermarket si, totodata, statiunea de la Buzau va putea oferi de anul viitor orice cantitate de samanta certificata, pentru ca acest soi de exceptie va fi bine primit si pe mesele consumatorilor din alte tari``, a mentionat Vanatoru.