Un soi de bumbac modificat genetic ar putea fi utilizat in alimentatia umana

Departamentul american al Agriculturii si-a dat acordul pentru ca fermierii sa poata cultiva un soi de bumbac modificat genetic care produce seminte ce pot fi consumate de oameni, o noua sursa posibila de proteine care ar putea fi deosebit de folositoare in tarile care cultiva bumbac si se confrunta cu problema malnutritiei, informeaza Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 18 Octombrie 2018

Soiul de bumbac a fost dezvoltat de oamenii de stiinta de la Texas A&M University. Deocamdata, semintele acestei plante nu pot fi utilizate in hrana oamenilor sau ca nutret pentru animale in SUA pentru ca nu au primit aprobarea Agentiei pentru Alimente si Medicamente a Statelor Unite (Food and Drug Administration).

Bumbacul este cultivat pe scara larga la nivel mondial, fibrele acestei plante fiind utilizate in productia de textile iar semintele sunt utilizate, printre altele, pentru hrana unor animale precum vitele si oile al caror stomac are mai multe compartimente. Semintele de bumbac obisnuit nu sunt potrivite pentru hrana oamenilor si a multor animale pentru ca au un continut ridicat de gosipol, o toxina. 

GraĊ£ie sprijinului financiar oferit de un organism care reprezinta industria americana a bumbacului, oamenii de stiinta de la Texas A&M University au utilizat o tehnologie de interventie genetica care a permis eliminarea gosipol-ului din semintele de bumbac dar a lasat nemodificat continutul de gosipol din restul plantei de bumbac, pentru ca aceasta toxina protejeaza planta impotriva insectelor si bolilor.

``Dupa parerea mea, are un gust similar cu nautul si ar putea fi folosit foarte usor pentru a produce humus``, a declarat Keerti Rathore, care a condus echipa de specialisti de la Texas A&M University. Rathore a adaugat ca uleiul din seminte de bumbac poate fi folosit la gatit iar resturile rezultate de pe urma presarii semintelor pot fi utilizate in produsele de patiserie. Daca toate semintele de bumbac care sunt cultivate in prezent la nivel mondial ar fi folosite in alimentatia umana, acestea ar putea asigura necesarul zilnic de proteine pentru aproximativ 575 milioane de persoane, a estimat Rathore.