Ucraina a reluat livrarile de cereale din porturile de la Marea Azov

Autoritatile ucrainene au anuntat ca au fost reluate livrarile de cereale din porturile de la Marea Azov, blocate timp de aproximativ 10 zile dupa o disputa cu Rusia in dreptul stramtorii Kerci, transmite Reuters.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 05 Decembrie 2018

In data de 25 noiembrie, Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene, acuzandu-le ca au intrat in mod ilegal in apele sale teritoriale. Ucraina a dezmintit aceste acuzatii si la randul sau a acuzat Rusia de agresiune armata.

``Trecerea navelor incarcate cu produse agricole prin porturile de la Marea Azov a fost deblocata. Incarcarea cerealelor pe nave in porturile de la Berdiansk si Mariupol a fost reluata si se deruleaza in mod normal``, a anuntat Ministerul ucrainean al Agriculturii, intr-un comunicat de presa.

Anterior, ministrul ucrainean pentru Infrastructura, Volodimir Omelian, a anuntat si el ca Rusia a deblocat partial porturile ucrainene de la Marea Azov.

``Da, porturile Berdiansk si Mariupol sunt partial deblocate. Navele se indreapta spre intrarea si iesirea din stramtoarea Kerci spre porturile ucrainene (...) Circulatia este partial restabilită``, a spus Omelian.

Navele sunt oprite in continuare de partea rusa, care efectueaza inspectii ca inainte, dar circulatia a fost partial restabilita, a afirmat Volodimir Omelian, citat de mass-media ucrainene. El a adaugat ca 17 nave asteapta la intrarea in Marea Azov si doar una la iesire. Alte noua nave se afla pe cheiurile din porturi.

Tensiunile s-au amplificat intre Ucraina si Rusia dupa ce fortele Moscovei au sechestrat la 25 noiembrie, in stramtoarea Kerci, care face trecerea din Marea Neagra in Marea Azov, trei nave militare ucrainene - doua vedete blindate si un remorcher - acuzandu-le ca au trecut ilegal frontiera maritima rusa.

Cei 24 de marinari au fost arestati, inculpati si îin prezent au fost transferati la Moscova. Ucraina a proclamat Legea martiala pentru o luna in zonele cele mai vulnerabile ale tarii.