UE: Eticheta Evolved Nutrition Label va fi lansata in unele state

Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola si Unilever – sunt cateva dintre companiile care vor incepe sa adauge etichetarea nutritionala Evolved Nutrition Label (ENL) produselor comercializate.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 16 Mai 2018

„Etichetele Evolved Nutrition Label vor incepe sa apara treptat pe rafturi pana la sfarsitul anului 2018, iar companiile anticipeaza ca vor acumula informatii preliminare despre modul in care acestea sunt primite de consumatori pana la sfarsitul lui 2020”, a declarat unul dintre purtatorii de cuvant al Evolved Nutrition Label

Potrivi acestuia, cele cinci companii au realizat un studiu privind modelul ENL, chestionand un numar de 3.500 de consumatori din sapte tari membre UE (Belgia, Bulgaria, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia, Spania) asupra preferintele lor pentru logo-urile nutritionale.

Datele studiului au demonstrat ca opt din zece consumatori au gasit ca eticheta ENL este usor de inteles si utila pentru a evalua continutul de nutrienti al alimentelor si bauturilor, permitandu-le sa faca dintr-o singura privire o alegere de produs informata.

Majoritatea celor chestionati si-a exprimat preferinta pentru etichetele colorate comparativ cu eticheta alb-negru a tabelului de referinta aflat in prezent pe etichete. De asemenea, consumatorii europeni „prefera, in general, etichetarea per portie celei pentru 100 g de produs atunci cand este vorba despre compararea continutului de nutrienti al diferitelor produse folosind un cod de etichetare colorat“.

Mars, care era membru al Evolved Nutrition Label, a anuntat in luna martie a acestui an ca a parasit grupul si ca nu va folosi logo-ul, invocand lipsa credibilitatii si a consensului.

Logo-ul a atras critici din partea industriei lactatelor, care l-a numit ca fiind un „nonsens”, in timp ce grupul francez de aparare a drepturilor consumatorilor UFC-Que Choisir au declarat ca este „o incercare de a lupta” cu NutriScore-ul oficial al Frantei.

Luna trecuta, Comisia Europeana a convocat o intalnire cu mai multi jucatori ce activeaza pe acest segment pentru a discuta diferitele abordari ale procesului de etichetare.