UCPR: Un ou se vinde, in medie, cu 28 de bani bucata, la poarta fermei - un pret de faliment

Pretul oualor la producatori, conform Observatorului Preturilor UE, a scazut fata de decembrie 2018 cu 15%, iar în prezent un ou se vinde la poarta fermei la „un pret de faliment”, in medie, cu 28 de bani bucata, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 23 Aprilie 2019

„Pretul oualor la producatori a scazut cu 15% fata de decembrie 2018, conform Indicelui Pretului de Consum, fiind singurul produs din lista produselor alimentare care a inregistrat o scadere pe ceea ce a comunicat statistica. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt mult mai mici la poarta fermei, cu aproximativ 22%, iar acum un ou se vinde, in medie, cu 28 de bani bucata, fara TVA. Este un pret de faliment. Nu avem cresteri sub nicio forma in industria avicola. In conformitate cu Observatorul Preturilor de la nivelul UE si a Indicelui Pretului de Consum raportat de Institutul National Statistica la 10 aprilie preturile au scazut la poarta fermei cu 15% si la consumator cu 5%”, a declarat, Ilie Van.

Acesta a subliniat ca in mod traditional primavara si vara pretul oualor scade la producatorii din industria avicola deoarece apare pe piata si oferta gospodariilor taranesti.

„Fermierul, chiar daca ar vrea sa creasca pretul nu poate, pentru ca piata nu suporta. Faptul ca sunt speculanti pe piata, care iau cu un pret mic de la fermieri si pe urma il cresc de doua-trei ori, aceasta nu este treaba fermierilor, este a autoritatilor sa faca ordine in piata”, a adaugat Van.

Conform datelor UCPR, romanii cumpara in perioada Sarbatorilor Pascale intre 170 si 180 de milioane de oua, cu 50% mai mult decat intr-o luna obisnuita, iar industria avicola poate acoperi toate aceste cresteri de consum.

Un roman mananca, in medie, 240 - 250 de oua anual, ceea ce reprezinta un consum de 20 pana la 22 de oua intr-o luna obisnuita, insa in luna in care se sarbatoreste Pastele consumul pe locuitor „sare” la aproximativ 30 de oua.