Timis: ``Gustul ca patrimoniu``, concurs de retete traditionale din Banat

Un concurs inedit, ``Gustul ca patrimoniu: concurs de retete traditionale din Banat``, prin care se promoveaza Capitala Culturala Europeana 2021, se va lansa miercuri, intr-un local din Timisoara, inscrierea retetelor pentru jurizare putandu-se face pana in data de 30 septembrie.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 04 Septembrie 2018

``Concursul de retete traditionale 'Gustul ca patrimoniu' este primul eveniment din cadrul proiectului La Pas, adresandu-se unui public larg, persoane pasionate de gatit, dar si concitadini interesati de relatia dintre hrana si cultura. Prin intermediul concursului se doreste punerea in lumina a valorii dimensiunii culinare, ca parte a patrimoniului cultural din Banat``, au anuntat reprezentantii Asociatiei ``Timisoara 2021``.

Sub sloganul ``Ducem mai departe gusturile vechi``, concursul de retete traditionale din Banat se refera la o varietate larga de retete culinare si preparate, meniuri principale, garnituri, deserturi sau chiar bauturi, fiind incurajata participarea tuturor celor care sunt pasionati de bucataria traditionala din Banat, indiferent de zona geografica de provenienta.

Criteriile de selectie sunt specificitatea regionala a retetei, folosirea ingredientelor naturale, relevanta retetei pentru una dintre comunitatile din Banat sau capacitatea acesteia de a evoca multiculturalitatea banateana, precum si creativitatea si abordarea originala, demonstrate de participanti.

O cerinta optionala ii provoaca pe banateni sa creeze propriul documentar, respectiv fie o scurta inregistrare video cu bucatarul, fie o fotografie a unei retete din caietul de bucate al mamei, o descriere antropologica a mancarii respective din zona Banatului.

In 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare romanesti, se vor premia trei castigatori selectati de un juriu al proiectului, format din bucatari, experti in gastronomie, membri ai Asociatiilor Timisoara Capitala Culturala Europeana si CRIES, cele trei retete castigatoare fiind gatite si degustate in cadrul evenimentului de premiere din octombrie.

Proiectul este cofinantat de Consiliul Judetean Timis si se desfasoara sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.