Suspiciune de pesta porcina africana intr-o localitate din vecinatatea municipiului Buzau

Un porc a murit iar un altul a fost eutanasiat miercuri intr-o gospodarie din satul Focsanei, comuna Vadu Pasii, autoritatile sanitar-veterinare declarand suspiciune de pesta porcina africana.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 10 Ianuarie 2019

Exploatatia agricola apartine unui tehnician veterinar. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Buzau, Gabriel Cozma, dupa ridicarea cadavrului, medicii sanitari-veterinari au constatat ca in aceeasi gospodarie mai existau trei suine care prezentau stari febrile, doua cu simptome mai putin accentuate si una in stare de agonie.

„Animalul gasit in agonie a fost eutanasiat si transportat, impreuna cu cadavrul raportat initial, la sediul DSVSA Buzau si s-a efectuat o decontaminare temeinica a gospodariei. In urma necropsiei, au fost evidentiate la un alt porc unele leziuni ale organelor interne care ar putea fi atribuite si pestei porcine africane si, ca urmare, s-a decis retrimiterea echipei la fata locului pentru a sacrifica si ceilalti doi porci si s-a efectuat inca o dezinfectie a gospodariei”, a declarat Cozma.

Purtatorul de cuvant a mai spus ca probele recoltate de la toate cele patru animale au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti, pentru efectuarea analizelor specifice si s-a deschis o ancheta epidemiologica.

In judetul Buzau, au mai fost declarate alte sase focare de pesta porcina africana in gospodariile populatiei, dintre care trei au fost inchise iar alte trei vor fi inchise in urmatoarele saptamani.