Studiu AgroEst: 2019 – un an dificil pentru productia de grau

Dupa ce Romania a contribuit semnificativ la clasarea Uniunii Europene pe primul loc in topul mondial al regiunilor producatoare de grau (cu peste 151 milioane de tone), specialistii prognozeaza ca anul 2019 va fi unul dificil pentru aceasta cultura.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 05 Martie 2019

Conform acestora, anul acesta se va resimti o scadere a productiei de grau de aproape 15 milioane de tone fata de cea inregistrata in 2018. Motivul: conditiile din toamna – seceta puternica si extrema a afectat lucrarile de pregatire a patului germinativ, cat si desfasurarea primelor faze de vegetatie, sustin specialistii.

„Germinarea, rasarirea si aparitia primelor frunze au intarziat, iar in unele zone graul chiar nu a rasarit”, a spus Constantin Nastase, director tehnic agroest.ro.

„Graul a rasarit in buna parte, din cauza conditiilor din toamna. Mai este de rasarit in urmatoarea perioada. Nu este foarte buna situatia in prezent, dar a inceput sa rasara graul si cred ca Dumnezeu va mai face o minune si ne va salva. Productia nu va fi precum cea de anul trecut, pentru ca in toamna graul nu a infratit si porneste cu un handicap. Vom intra cu tratamente cand ne va permite vremea”, a explicat Nicolae Sitaru, reprezentantul companiei Elsit Orezu.

Conform Food Agriculture Organization (FAO), cererea pentru grau va creste cu 60% in urmatorii 30 de ani, deoarece populatia lumii va ajunge la peste 9 miliarde de oameni. Acest lucru va pune o mare presiune pe cultivatori, avand in vedere ca doar un grad Celsius in plus adaugat la media temperaturii globale ar duce la scaderea cu pana la 6.4% a randamentului culturii de grau. Daca s-ar ajunge la o incalzire globala cu 2 grade Celsius, s-ar pierde 213 milioane de tone de grau, orez si porumb la nivel mondial. 

Explicatiile cercetatorilor de la Universitatea din Washington sustin ca temperaturile mari duc la o crestere a metabolismului insectelor care se hranesc cu cereale. Astfel, vor avea nevoie de mai multa hrana, deci atacul asupra cerealelor va fi mai puternic, mai ales in zonele cu clima temperata. Aici putem include si Romania.

Anul trecut, Romania a ajuns la nu mai putin de 10.2 milioane de tone de grau, cu 200.000 de tone in plus fata de anul precedent. Un plus de 2.3%. Judetele Timis (cu o medie de 6200 kilograme la hectar), Arad (6100 kg / ha) si Bihor (6050 kg / ha) au fost cele mai productive.