Specialitati din grasimi hidrogenate utilizate in loc de produse din lapte

180 de unitati au fost verificate de catre reprezetantii MADR, expertii ANPC si ANSVSA in vederea stabilirii conformitatii denumirii produselor alimentare ce se comercializeaza, in raport cu informatiile oferite pe etichete.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 08 Februarie 2019

Potrivit surselor mai sus mentionate, din cele 180 de unitati, 73 dintre ele, adica 40,5% utilizeaza in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate informand eronat consumatorii prin sistemul de etichetare ca se folosesc produse obtinute din lapte.

„Chiar daca se constata o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati  obtinute din grasimi hidrogenate, in comparatie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persista in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte si pe linia informarii corecte a consumatorilor”, sustin reprezentantii MADR, ANSVSA si ANPC intr-un comunicat de presa remis la redactie.

Potrivit acestora, au mai fost depistate si alte abateri precum comercializarea asa-zisei ,,Specialitate Bulgaria’’ drept, Telemea de Bivolita, Telemea de Capra si Telemea de Vaca, la preturi cuprinse intre 8,5 lei si 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe langa  faptul ca afecteaza imaginea productiei autohtone, autentice si sanatoase, reprezinta practic si o sfidare a consumatorilor.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor și substituirea produselor procesate din lapte cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, dar si cele privind incalcarea normelor igienico-sanitare  si siguranta alimentara, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 661.219 lei.       

In urma controalelor efectuate au fost verificate 85 patiserii, 17 cofetarii - laboratoare cofetarie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unitati de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfasurat in Bucuresti, Dambovita, Prahova, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui.