Situatia apiculturii romanesti, dezbatuta la Bruxelles

Europarlamentarul Daciana Sarbu a organizat luni seara, al sediul Parlamentului European dezbaterea intitulata „Apicultura europeans si romaneasca - Oportunitati si Provocari”, in cadrul careia au fost invitati reprezentanti ai crescatorilor de albine din Romania, precum si ai institutiilor care pot genera solutii pentru dezvoltarea acestui sector.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 10 Iulie 2018

Aceasta a vorbit despre cateva dintre „problemele” apiculturii si anume „raspandirea mierii contrafacute pe piata interna, care a dus la injumatatirea pretului la achizitia mierii în 2016 comparativ cu 2014, lipsa instrumentelor de management al riscurilor, care face ca apicultorii din Romania sa nu fie recompensati in caz de seceta sau ploi, mortalitatea albinelor, cauzata atat de impactul schimbarilor climatice, cat si de pesticide, volatilitatea pretului mierii, datorata atat puterii scazute de negociere cu procesatorii, dar si cu marii retaileri si monopolul de pe piata, lipsa de instrumente, de sprijin direct si de finantare”.

Europarlamentarul a facut referire si la un raport despre viitorul apiculturii europene, dezbatut recent in Comisia de agricultura, in care a avut zece amendamente adoptate si prin care a solicitat sprijin financiar pentru apicultori, combaterea fenomenului mierii contrafacute, precum si cresterea finantarii pentru cercetarea in domeniu.

„Veti avea in mine intotdeauna un sustinator serios si onest”, le-a transmis apicultorilor prezenti Daciana Sarbu, vicepresedinte a Comisiei de mediu si membru al Comisiei de agricultura din Parlamentul European.

Fostul ministru al Agriculturii Achim Irimescu, in prezent ministru consilier la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, a declarat ca tara noastra este un producator de miere de foarte buna calitate, conferita de conditiile specifice, fiind unul dintre statele cu biodiversitatea cea mai bogata din UE.

„Sectorul apicol al Romaniei s-a dezvoltat substantial. In 2006 aveam mai putin de 1.000.000 de stupi, in 2017 - 1.600.000 de stupi. Este si meritul programului european pentru apicultura, programului national apicol, dar meritul principal este al apicultorilor”, a afirmat Irimescu.

Totodata, acesta a mentiona ca productia de miere a Romaniei, respectiv media multianuala este undeva la peste 20.000 de tone. „In 2006 erau 18.000 de tone si a ajuns in 2017 la cifra record de peste 30.000 de tone de miere de foarte buna calitate. (...) La nivel de tara avem peste 42.000 de apicultori”, a precizat Achim Irimescu.

Potrivit acestuia, mierea produsa in Romania este una „de o calitate extraordinara”, iar peste jumatate este exportata. „Din cele 12.249 de tone exportate in 2017, cea mai mare parte s-a vandut in afara UE in Japonia. Principala destinatie este UE, cu 80% din cantitatea exportata. Dupa Germania, cu 38%, urmeaza Italia 19% si Franta cu 8%”, a indicat Irimescu.

Irimescu a facut referire si la importuri, cu „o calitate mai indoielnica a mierii”. Conform datelor prezentate de acesta, se importa peste 3.600 de tone, din care 41% din Moldova, 12% din Ucraina si 10% din China.