Scandalul oualor contaminate cu fipronil reizbucneste in Germania

Guvernul german a cerut luni retragerea din supermarketuri a mii de oua contaminate cu substanta toxica denumita fipronil, la mai putin de un an de cand insecticidul a fost descoperit in milioane de oua din Olanda, transmite Deutsche Welle.

Scris de Ramona Dascalu, Miercuri, 13 Iunie 2018

Ministerul Agriculturii din landul Saxonia Inferioara a anuntat ca aproximativ 73.000 de oua care urmau sa fie vandute in sase landuri germane sunt contaminate cu fipronil.

Ouale au fost aduse din Olanda si se vindeau pe rafturile supermarketurilor din Saxonia Inferioara, Baden-Württemberg, Hesse, Bavaria, Schleswig-Holstein si Renania de Nord-Westphalia, a precizat Ministerul Agriculturii.

In total, 97.200 de oua au fost livrate in perioada 17 mai - 4 iunie din Olanda catre un centru din Saxonia Inferioara, autoritatile fiind informate vineri de noua contaminare.

Inca nu se cunosc cauzele si valoarea pagubelor. 

In vara anului trecut, retailerii din cateva state europene au retras din supermarketuri milioane de oua, ca masura de precautie fata de o posibila contaminare cu pesticide a oualor provenite din Belgia si din Olanda, al doilea mare exportator de pasari, dupa SUA. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca aceasta substanta este moderat toxica si ingerarea ei in cantitati insemnate pe termen lung poate provoca vatamarea organelor interne.