Salaj: 33 de fermieri, inscrisi in programul de sprijin pentru tomate - ciclul al doilea de productie Zalau

Un total de 33 de fermieri din Salaj s-au inscris in cel de al doilea ciclu de productie in programul de sprijin pentru tomate in spatii protejate, prin care pot beneficia de un ajutor de minimis de 3.000 euro, daca fac dovada comercializarii a doua tone de tomate.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 19 Octombrie 2018

Directorul Directiei pentru Agricultura Salaj, Valentin Duca ca in primul ciclu de productie, pentru care roşiile puteau fi comercializate in lunile ianuarie-mai inclusiv, un numar de 15 fermieri au beneficiat de subventia de 3.000 de euro, acordata prin acest program guvernamental. Cantitatea totala de rosii obtinuta prin respectivul program in prima parte a anului, in spatii protejate, a fost de aproximativ 60 de tone, ea fiind comercializata in Zalau, dar si in orase din judetele vecine, precum Cluj Napoca si Baia Mare.

„Acum, pentru al doilea ciclu de productie, ce inseamna comercializarea rosiilor in perioada 1 noiembrie - 30 decembrie, avem 33 de fermieri inscrisi. In aceste zile vom merge pe teren la fiecare dintre ei pentru a vedea cum arata culturile. E vorba de un program pe o perioada de cinci ani, iar daca investitiile pentru sere si solarii se realizeaza in primul an, fermierii pot obtine in anii urmatori un profit important”, a spus reprezentantul Directiei pentru Agricultura Salaj. Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura de tomate in spatii protejate (sere, solarii), beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa detina o suprafata cultivata cu tomate de minimum 1.000 mp; sa obtina o productie de minimum 2 kg de tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedita cu documente justificative, de pe suprafata de teren mentionata; sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primarii; sa valorifice productia in perioadele ianuarie - mai, inclusiv si noiembrie - 20 decembrie, inclusiv.