Sacrificarile de porcine si pasari, in crestere in iulie 2019 fata de luna anterioara

Numarul de bovine sacrificate in unitatile industriale (abatoare) a scazut cu 11,1% in iulie 2019 fata de luna anterioara a anului, iar cel al ovinelor si caprine sacrificate cu 19,1% in aceeasi perioada, arata datele publicate de Institutul National de Statistica.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 10 Septembrie 2019

Pe de alta parte, numarul de porcine si de pasari sacrificate in abatoare a crescut cu 10,7%, respectiv cu 13,9%, in iulie fata de iunie 2019.

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, in iulie 2019 sacrificarea in abatoare a ovinelor si caprinelor a crescut cu 26,8%, iar sacrificarile de pasari cu 10,6%. In scadere in acest interval au fost bovinele, cu 2%, si porcinele, cu 22,5%.

Greutatea in carcasa a bovinelor sacrificate in abatoare a scazut in luna iulie 2019 cu 9,2% fata de luna anterioara a anului, iar greutatea in carcasa a ovinelor si caprinelor s-a diminuat cu 17,3% in iulie 2019 in aceeasi perioada, potrivit sursei.

Cresteri ale greutatii in carcasa in iulie 2019 fata de iunie a anului curent s-au inregistrat la porcine, cu 7,2%, si la pasari, cu 11,4%.

Comparativ cu luna iulie a anului 2018, in iulie anul curent s-au inregistrat cresteri ale greutatii in carcasa a ovinelor si caprinelor, cu 34,3%, si ale greutatii in carcasa a pasarilor, cu 9,3%, in timp ce greutatea porcinelor a scazut cu 22%, iar greutatea bovinelor a scazut cu 6,5%, precizeaza INS.

La bovine, greutatea in carcasa reprezinta greutatea corpului animalului sacrificat, intreg, dupa indepartarea pielii, sangelui si organelor interne, fara cap, uger, coada, grasime renala si picioare (separate la nivelul articulatiilor metacarpiene si metatarsiene). La porcine, greutatea in carcasa reprezinta greutatea corpului animalului sacrificat, intreg sau impartit in parti egale de-a lungul sirei spinarii, dupa sangerare, fara organe interne, par, copite, limba, osanza si diafragma. La ovine si caprine, greutatea in carcasa reprezinta greutatea corpului animalului sacrificat, dupa sangerare si indepartarea pielii, fara organe interne, fara cap si picioare (separate la nivelul articulatiilor metacarpiene si metatarsiene). Rinichii si grasimea renala sunt incluse in carcasa. La pasari, greutatea in carcasa inseamna greutatea pasarii sacrificate, dupa sangerare, fara fulgi, puf, organe interne (intestine, ficat, inima, pipota), cap, gat si gheare.