Rusia isi asigura aprovizionarea cu alimente importand puieti de mar si vaci de lapte

Pentru a intelege modul in care presedintele Vladimir Putin vrea sa reduca dependenta Rusiei de importurile de alimente un exemplu poate fi gasit in regiunea Krasnodar de langa Marea Neagra, unde a fost plantata o livada cu puieti de mar adusi din Italia, transmite Bloomberg.

Scris de Adrian Lazar, Miercuri, 04 Aprilie 2018

Pentru a intelege modul in care presedintele Vladimir Putin vrea sa reduca dependenta Rusiei de importurile de alimente un exemplu poate fi gasit in regiunea Krasnodar de langa Marea Neagra, unde a fost plantata o livada cu puieti de mar adusi din Italia, transmite Bloomberg.

 

Rusia este cel mai mare importator mondial de mere pentru ca soiurile locale se altereaza mai repede decat cele din alte parti ale Europei, iar cumparatorii prefera gustul fructelor de import. In aceste conditii, in anul 2015, cand operatorul de ferme AFG National Group a vrut sa isi extinda oferta de mere, in loc sa utilizeze soiurile locale, compania a importat 143.000 de puieti de mar de la o distanta de 3.000 de kilometri. In acest an, noua sa livada din Krasnodar va produce aproximativ 8.000 de tone de mere soiurile Gala, Red Delicious si Granny Smith.

„Atunci cand am decis sa utilizam cea mai moderna tehnologie in plantarea de livezi, ne-am dat seama ca cercetarea nationala din acest domeniu a ramas in urma tendintelor europene si mondiale. De la inceput am decis sa urmam modelul statelor europene”, a declarat Oleg Ryanov, responsabil de departamentul de livezi la AFG, care pana la investitiile in Krasnodar cultiva in special orez pe o suprafata de 70.000 de hectare in sudul Rusiei.

Din ce in ce mai mult Rusia achizitioneaza echipament si know-how din afara tarii pentru a-si majora productia agricola. In ultimul deceniu, aceasta strategie a dus la crearea unui mare exportator de produse precum grau si orz. Insa, in continuare, consumatori rusi se bazeaza pe fructele, legumele si produsele lactate din import, astfel ca fermierii rusi incep sa importe seminte de calitate, sere si chiar vaci de lapte pentru a imbunatati capacitatile interne de productie.

Potrivit datelor oficiale, investitiile Rusiei in agricultura au ajuns la 347,7 miliarde ruble (6,6 miliarde dolari) in 2017, cu 3,1% mai mari decat in 2016. Desi nu exista estimari cu privire la sumele alocate pentru importurile de tehnologie din strainatate, astfel de importuri reprezinta intre 20% si 90% din costurile suportate de fermieri pentru a putea opera noi capacitati de productie, sustine compania ruseasca de consultanta Agriconsult.

„Cantitatea de echipamente importata este uriasa. Sunt scumpe, dar de incredere. Exista si unele substitute locale, dar nu sunt la fel de eficiente”, sustine directorul general de la Agriconsult, Andrey Golokhvastov.

Imbunatatirea tehnologiei incepe sa dea roade. In 2016, Rusia a importat alimente in valoare de 23,6 miliarde dolari, in scadere cu 5% comparativ cu 2010, potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Comertului. Pe de alta parte, ca urmare a cresterii semnificative a productiei de cereale, exporturile totale de produse agricole ale Rusiei au crescut de 16 ori comparativ cu 2000.