Romania, printre primele state din UE la capitolul numar mic de gaini crescute in custi

Romania se afla printre primele tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul mic de gaini crescute in custi, cu 4,79 milioane de capete, ceea ce reprezinta 14,7% din totalul de 32,5 milioane de pasari ouatoare existente in tara noastra, potrivit datelor furnizate de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 12 Februarie 2019

La nivelul UE28, numarul total de gaini ouatoare este de peste 397 milioane de capete, din care 53% sunt crescute in custi imbogatite, iar cel mai mare exportator de oua in Romania este Polonia, tara care detine cel mai ridicat numar de gaini crescute la cusca din Uniunea Europeana. Polonia exporta anual un Romania circa 150 de milioane oua, adica 15% din productia de oua la custi in Romania.

UCPR vine cu aceste precizari in urma "unor informatii false" care au aparut in ultima perioada in media privind cresterea gainilor in custi si sustine ca doreste sa  informeze corect opinia publica privind situatia din Romania.

Conform datelor statistice ale Ministerului Agriculturii, la sfarsitul anului 2018, in Romania erau 32,552 milioane de capete gaini ouatoare, din care doar circa 8 milioane de capete sunt crescute in ferme industriale, restul fiind in gospodariile individuale.

"Gainile crescute in ferme industriale beneficiaza de 4 tehnologii de crestere si anume: crestere la baterii imbogatite - 59,9%, crestere in adapost, dar la sol - 36,1%, crestere in adapost si in aer liber - 3% si crestere in sistem ecologic - 1%. Numarul gainilor ouatoare crescute in ferme in baterii de custi imbogatite este de 4,79 milioane de capete, ceea ce, raportat la numarul total de pasari ouatoare din Romania de 32,55 milioane de capete, reprezinta 14,7%. Productia de oua obtinute de la gainile crescute la custi este de circa un miliard de oua pe an, dintr-un total de 6,3 miliarde de oua produse anual in Romania, ceea ce reprezinta 15,9% pe an. La nivel UE28, numarul total de gaini ouatoare este de 397.346.885 capete, din care 53% crescute in custi imbogatite, 27% crescute in adapost la sol, 15% crescute in adapost si aer liber si 5% crescute in sistem ecologic", precizeaza UCPR.

Fata de situatia existenta in multe state UE dezvoltate, cu putere de cumparare a consumatorilor foarte mare, "Romania este printre fruntasele UE in ceea ce priveste numarul mic de gaini crescute in custi imbogatite", sustin reprezentantii UCPR.

"Fermierii din Romania sunt surprinsi de reluarea atacurilor cu privire la productia de oua obtinute de la gaini crescute in custi imbogatite. Trebuie sa informam opinia publica despre faptul ca, atat in Romania, cat si in tari foarte dezvoltate, se folosesc aceleasi tehnologii de crestere a gainilor in adaposturi cu microclimat dirijat, iar spatiul alocat acestor pasari este stiintific determinat, astfel incat pasarile sa se simta confortabil. Chiar daca in unele adaposturi se foloseste iluminatul artificial, intensitatea luminoasa si durata iluminatului artificial sunt stiintific calculate, astfel incat pasarile sa se simta confortabil si din acest punct de vedere. Pentru specialisti, faptul ca productia de oua a acestor pasari este la nivelul potentialului genetic reprezinta un indicator ca utilizarea unor astfel de tehnologii asigura pasarilor un confort maxim", afirma reprezentantii UCPR.

Potrivit sursei citate, ouale marcate cu cod alfa-numeric care incepe cu cifra '3' sunt, in continuare, produse in UE si, prin urmare, si in Romania. Din 1 ianuarie 2012, niciun crescator de gaini producatoare de oua din UE nu mai are voie sa foloseasca custi vechi, ci doar custi imbogatite, conform legislatiei in vigoare. Vechile custi au fost inlocuite astfel incat pasarile sa beneficieze de un spatiu mai mare, iar noile custi sunt deja dotate cu echipamente care cresc confortul pasarilor (cuibar, stinghii, covorase etc.), mentioneaza UCPR.