Romania, contributie semnificativa la cresterea productiei de seminte oleaginoase din UE

Productia de seminte oleaginoase din UE in intervalul 2017/2018 a atins 35 de milioane de tone, nivel care se apropie de cel inregistrat in 2014/2015, care este cu 11% mai mare decat media pe 5 ani. Aceasta crestere a productiei a avut loc atat pentru rapita si floarea-soarelui, cat si pentru boabele de soia.

Scris de Ramona Dascalu, Vineri, 08 Iunie 2018

Productia de rapita din UE in 2017/2018 a atins 21,8 milioane tone, cu 9% mai mult  fata de anul precedent. Cresterea se datoreaza in principal Frantei si Marii Britanii, dar si unor tari ca Romania sau Polonia care au condus, de asemenea, la o productie mai ridicata. In Germania si Cehia, din cauza conditiilor meteo neprielnice, culturile de rapita au fost afectate semnificativ.  

In ceea ce priveste productia de floarea-soarelui din Uniunea Europeana, aceasta a atins un nivel de 10.3 milioane tone, cu 20% mai mult decat media pe 5 ani de zile. Cele mai bune recolte au fost inregistrate in Romania si Franta: peste 2,7 tone pe hectar.

De asemenea, productia de boabe de soia din UE este de asteptat sa stabileasca un nou nivel record, ajungand  la 2,8 milioane tone. Cele mai mari cresteri sunt inregistrate in Franta, Italia si Romania, informeaza Comisia Europeana.