Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, in limite satisfacatoare

Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0 - 100 centimetri, prezinta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii, in intervalul 14 - 20 aprilie, releva prognoza agrometeorologica publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 16 Aprilie 2018

Potrivit specialistilor, pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi in general normale in cea mai mare parte a teritoriului. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si buna in culturile de toamna infiintate in epoca optima, iar in semanaturile intarziate fenologic, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba.

Astfel, orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge predominant fazele de infratire si alungire a paiului (10-100%), totodata fiind posibila declansarea inspicarii (10-20%) la orz. In culturile tardive se vor continua aparitia frunzei a treia si infratirea (50-100%).

De asemenea, in Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania, la cultura de rapita se va semnala infrunzirea (5-16 frunze), precum si aparitia inflorescentelor, local in vestul si sud-estul tarii. La speciile pomicole se vor inregistra fazele de inmugurire, dezmugurire, inflorirea si cresterea frunzelor, in toate plantatiile. In majoritatea podgoriilor, vita de vie se va afla in fazele de "plans" si inmugurire.

Potrivit specialistilor, culturile de primavara din prima urgenta (mazare, borceag, lucerna, etc.) vor parcurge fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze.

Din punct de vedere al regimului termic, meteorologii precizeaza ca vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit in acest interval, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Astfel, temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 7 si 21 de grade Celsius, mai ridicata cu 1 - 9 grade in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregii tari. Maximele din aer se vor situa intre 10 si 28 de grade Celsius, pe intreg teritoriul agricol, iar minimele intre 4 si 14 grade Celsius, in aproape toata tara.