Recolta de grau din UE va scadea in acest an din cauza vremii secetoase

Uniunea Europeana ar putea recolta in acest an o cantitate de grau cu pana la sase milioane de tone mai mica decat cea de anul trecut, dupa ce culturile din nordul continentului au avut de suferit de pe urma vremii secetoase din timpul primaverii, au apreciat analistii intervievati de Reuters.

Scris de Ramona Dascalu, Luni, 09 Iulie 2018

Potentiala diminuare a recoltei de grau in UE se adauga asteptarilor potrivit carora la nivel mondial livrarile de grau se vor diminua in 2018/2019, in conditiile in care mai multe regiuni mari producatoare se confrunta cu evolutii meteo nefavorabile.

Cele 28 de state membre UE, care impreuna sunt cel mai mare producator mondial de grau, ar urma sa produca in acest an 136 milioane de tone de grau moale (grau obisnuit), sustin in medie cei 10 analisti intervievati de Reuters. O astfel de productie ar reprezenta un declin de 4% comparativ cu recolta de 141,8 milioane de tone inregistrata in 2017.

"A fost o vreme extrem de uscata de la inceputul lunii iunie astfel ca recoltele au avut de suferit, in special in nordul Europei", sustine Benjamin Bodart, director la firma de consultanta CRM AgriCommodities.

Vremea exceptional de calda a afectat culturile de grau din jurul Marii Baltice, inclusiv parti din Germania, al doilea mare cultivator de grau din UE. Perspectivele pesimiste cu privire la nordul Europei au fost contrabalansate partial de conditiile bune din Sania, tara a carei productie de grau ar urma sa creasca cu mai mult de jumatate dupa cea din 2017, lovita de seceta.

In ceea ce priveste recolta de grau a Frantei, cel mai mare producator din UE, analistii mizau pana recent pe o recolta comparabila cu cea de 36,6 milioane tone inregistrata anul trecut. Cu toate acestea, saptamana trecuta firma de consultanta Strategie Grains si-a revizuit semnificativ estimarile privind recolta de grau a Frantei pana la 33,2 milioane tone, din cauza evolutiilor meteo nefavorabile.

In pofida prognozelor privind o recolta de grau mai mica in acest an, analistii mizeaza pe o crestere a exporturilor de grau ale UE in sezonul 2018/2019 pana la 23,3 milioane tone, de la exporturi de 21 milioane tone in sezonul 2017/18 care s-a incheiat la 30 iunie.
Analistii sunt de parere ca exporturile UE isi vor reveni in sezonul actual dupa ce anul trecut au avut de suferit de pe urma recoltei record de grau a Rusiei care a inundat pietele de export.

Cu toate acestea, unii analisti avertizeaza ca si in acest sezon exporturile de grau ale UE ar putea fi afectate de o recolta mai mica, de avantajul de pret de care beneficiaza in continuare graul rusesc precum si de pagubele provocate calitatii graului din UE de vremea nefavorabila. Calitatea graului determina daca acesta este adecvat pentru productia de faina si in consecinta acceptat de importatori insa acest lucru este greu de prezis inainte de recoltat, care este deocamdata intr-un stadiu incipient la nivelul UE.