Recolta de cirese din Comarna (Iasi), grav afectata de ploile abundente

Recolta de cirese din comuna Comarna, cel mai mare producator din judetul Iasi, este grav afectata din cauza ploilor, localnicii estimand ca nu isi vor acoperi nici macar cheltuielile.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 07 Iunie 2019

Secretarul comunei Comarna, Costica Achirei, a declarat presei ca anul acesta vor fi culese doar doua tone de cirese la hectar, spre deosebire de cele opt tone stranse in cursul anului 2018. Asta desi proprietarii de livezi vand kilogramul de cirese cu 5 sau 6 lei. Anul trecut, cea mai mare parte din productie a mers spre Italia, insa anul acesta exportul este grav afectat.

„Pe teritoriul localitatii Comarna avem 400 de hectare cultivate cu ciresi. Din cauza ploilor reci din timpul polenizarii, jumatate dintre flori au fost afectate. De asemenea, ploile care au cazut in ultimele zece zile au afectat inca 20% din fructe, ele fiind in curs de putrezire. Fructele crapa de la prea multa apa de ploaie, dar nu avem ce face cu natura. Ceea ce a ramas va fi cules pentru export, numai ca nu va mai fi aceeasi cantitate ca anul trecut. Daca anul trecut plecau cate doua TIR-uri pe zi, anul acesta vor pleca doua TIR-uri din toata localitatea”, a spus Costica Achirei.