Radulescu (Asociatia Fermierilor): Bancherii din Romania sunt niste camatari

Bancherii din Romania, pe care eu ii consider camatari, s-au invatat cu ideea ca aici se poate orice, dar nu va mai fi asa.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 15 Mai 2019

Este declaratia presedintelui Asociatiei Fermierilor din Romania (AFR), Adrian Radulescu, facuta la un forum de specialitate. 

„Legat de dublul standard, noi, agricultorii, avem o problema, dar cu dublul pret... Un utilaj pe care il cumparam pe fonduri europene e mult mai scump fata de un utilaj daca l-am cumpara din surse proprii. De asemenea, costurile bancare sunt foarte mari, si poate sa se supere pe mine oricine. Ne doare faptul ca acesti bancheri, pe care in Romania ii consider camatari – si imi asum ceea ce spun - ofera aici un cost de 5, 6, 8, chiar cu zece euro, fata de 0,5 - 1 euro. Cei din sistemul bancar s-au invatat cu ideea ca aici se poate orice. Nu se mai poate orice! Primul lucru pe care mi-l doresc este sa se intoarca cea mai mare parte dintre romani acasa. In Romania, acum se poate castiga chiar mai bine in agricultura decat oriunde in agricultura europeana. Trebuie sa intelegem ca Romania este o tara de mare perspectiva, dar pentru asta trebuie sa functioneze anumite lucruri. Din pacate, politic, stim sa ne certam, dar nu stim ca construim. Avem nevoie de infrastructura. Noi suntem, probabil, singurii care platesc impozit pe subventia europeana, desi am auzit voci care au in plan sa se renunte la acest impozit. Din pacate, programele noastre le-au facut altii. Agricultorii au demonstrat ca pot sa fie pe primul loc, dar trebuie sa-si faca singuri programele”, a mentionat Radulescu.

Seful AFR a subliniat ca Romania nu ar fi ajuns la nivelul actual in domeniul agricol fara ajutorul Uniunii Europene si nici fara ajutorul fermierilor straini.

„Din pacate, noi, cei din Europa de Est, si nu ma refer neaparat la Romania, avem probleme pe care noi le-am creat noi si nu am stiut sa ne impunem, la fel si cei care ne-au reprezentat la Bruxelles: sa fie alaturi de agricultorii romani. Toti agricultorii romani suntem fara culoare politica, chiar daca avem anumite simpatii. Toti sunteti obligati, care sunteti la Bruxelles, sa lucrati pentru noi, pentru romani. Cand e vorba sa aperi interesul tarii tale, nu votezi impotriva ei, iar cand vad asta ma doare. In acest an suntem pe podium la productia la cereale si in special la porumb, iar perspectiva noastra este sa nu coboram de acolo, ci sa urcam. Fara ajutorul Uniunii Europene nu am fi ajuns astazi aici. De asemenea, fara fermirii din diferite tari ale Uniunii Europene, care au inteles ca Romania este o provocare, ca in Romania se poate face o agricultura performanta, ca Romania este o tara de mare viitor. Ei s-au instalat aici si, impreuna cu noi, ne-au demonstrat ca pot sa faca mai mult”, a adaugat Adrian Radulescu.