Proiect: Sectorul vitivinicol ar putea beneficia de fonduri europene de aproape 240 de milioane de euro, in perioada 2019-2023

Sectorul vitivinicol din Romania ar putea beneficia de fonduri europene de aproape 240 milioane de euro, in perioada 2019 - 2023, pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor si asigurarea recoltei, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 16 Octombrie 2018

Beneficiarii sprijinului financiar sunt persoane fizice sau juridice care isi desfasoara activitatea in sectorul vitivinicol precum si forme asociative ale acestora.

Cuantumul anual al sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru cele cinci masuri prevazute (restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei, investitii, distilarea subproduselor) este de 47,7 milioane euro.

Potrivit notei de fundamentare, Romania a absorbit pana in prezent 80% din alocarea financiara totala prevazuta pe perioada implementarii celor doua programe nationale de sprijin in sectorul vitivinicol, respectiv 2007-2013 si 2014 - 2018.

``Daca pentru perioada 2009 - 2013 alocarea financiara acordata de Uniune a fost absorbita in totalitate, pentru perioada 2014 - 2018 au existat fluctuatii ale gradului de absorbtie, din cauza modificarilor legislatiei europene si implicit, a implementarii acestora in legislatia nationala, modificari ce au vizat, in principal, sistemul autorizatiilor de plantare, precum si modalitatea accesarii investitiilor. De asemenea, producatorii vitivinicoli detinatori de suprafete mari cultivate cu vita-de-vie au finalizat programele de restructurare /reconversie, in ultima perioada, masura fiind accesata mai mult de producatorii cu suprafete mici si mijlocii, cu putere logistica si financiara mult diferita de a marilor producatori vitivinicoli. Cumulat, pe perioada implementarii celor doua programe nationale de sprijin gradul de absorbtie al fondurilor europene depaseste 80% din alocarea financiara totala``, se arata in nota de fundamentare.
Aplicarea masurilor notificate in cadrul noului Program National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2019 - 2023 va conduce la o repozitionare a vinurilor romanesti pe piata interna si internationala, dar va contribui si la un salt calitativ semnificativ in perceptia consumatorilor, se arata in proiect.

Conform notei de fundamanetare: ``prezentul proiect de hotarare a Guvernului creeaza premise pentru realizarea urmatoarelor obiective cu impact macroeconomic: punerea in valoare a potentialului de productie; perfectionarea continua a tehnologiilor de cultura si de vinificatie pentru obtinerea unor vinuri cu denumire de origine controlata si indicatie geografica; cresterea suprafetelor apte sa produca struguri pentru vin cu denumire de origine controlata; promovarea, cu prioritate, in noile plantatii a soiurilor romanesti pentru vinuri de calitate competitive pe plan european: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Grasa de Cotnari, Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Cadarca, Francusa si Busuioaca de Bohotin``.

Normele metodologice de acordare a sprijinului financiar, tipul de beneficiari specifici fiecarei masuri eligibile, cheltuielile eligibile pentru fiecare masura, modalitatile de verificare si control, precum si modelul de contract privind punerea in aplicare a programelor de promovare se vor stabili prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

De asemenea, in vederea prefinantarii cheltuielilor aferente masurilor accesate prin PNDR in sectorul vitivinicol 2019 - 2023, in bugetul MADR sunt cuprinse sumele destinate prefinantarii cheltuielilor aferente schemelor de platii care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

In Romania, viticultura constituie o activitate de mare importanta economica, sectorul vitivinicol detinand o piata de aproximativ 450 milioane de euro. In Europa, Romania ocupa locul 5 ca suprafata viticola si locul 6 la productia de struguri si de vin.