Productia de grau a Rusiei ar putea fi afectata de vremea nefavorabila

Marile firme rusesti de consultant, SovEcon si IKAR, si-au redus estimarile privind recolta de cereale a Rusiei in 2018, din cauza vremii reci si umede din aceasta primavara in principalele regiuni din Siberia si Urali unde se cultiva graul, transmite Reuters.

Scris de Ramona Dascalu, Marti, 12 Iunie 2018

Rusia, care a obtinut anul trecut o recolta record de cereale - 135 de milioane de tone - datorita conditiilor meteo favorabile, este unul din cei mai mari exportatori de grau din lume si un important producator de orz si porumb.

Preturile atractive au permis Rusiei sa cucereasca o parte din cota de piata a rivalilor SUA si Europa. In paralel, Moscova a cautat sa deschida noi piete pentru exporturile sale de grau precum Iranul, Africa si Arabia Saudita.

Sambata, SovEcon a revizuit in scadere estimarea sa privind productia de cereale in 2018 la 119,6 milioane de tone, fata de precedenta prognoza de 126,2 milioane de tone. Firma de consultanta si-a redus cu 3,9 milioane de tone previziunile referitoare la recolta de grau, la 73,1 milioane de tone.

Si IKAR se asteapta acum la o productie de cereale de 114,7 milioane de tone (de la 117 milioane de tone) si o recolta de grau de 71,5 milioane de tone, in scadere cu doua milioane de tone fata de precedenta estimare.

Chiar daca recolta va fi mai slaba, Rusia are mari stocuri de cereale ramase din sezonul trecut, ceea ce va ajuta Moscova sa mentina un nivel ridicat al exporturilor, a anuntat Ministerul Agriculturii.

Recent, Departamentul american al Agriculturii (USDA) si-a imbunatatit prognozele privind productia de grau a Rusiei in acest sezon de la 67 la 85 milioane de tone.