Producatorii de zahar din UE se chinuie sa supravietuiasca pe fondul scaderii preturilor dupa eliminarea cotelor

Companiile producatoare de zahar din Uniunea Europeana au iesit de sub protectia oferita de cotele de productie si acum se chinuie sa supravietuiasca pe o piata mondiala extrem de competitiva unde preturile si profiturile sunt in scadere, informeaza Reuters.

Scris de Adrian Lazar, Miercuri, 04 Aprilie 2018

Companiile producatoare de zahar din Uniunea Europeana au iesit de sub protectia oferita de cotele de productie si acum se chinuie sa supravietuiasca pe o piata mondiala extrem de competitiva unde preturile si profiturile sunt in scadere, informeaza Reuters.

 

Grupul german Suedzucker, cel mai mare producator de zahar din UE, se asteapta sa raporteze pierderi operationale cuprinse intre 100 si 200 milioane de euro in anul agricol 2018/2019, iar rivalii sai au si ei probleme.

„La nivelul actual al preturilor, nu exista practic nicio companie de zahar din Europa care sa poata produce la punctul de break-even (punctul in care veniturile din vanzari egaleaza costurile n.r.)”, a declarat un purtator de cuvant de la Nordzucker, al doilea producator de zahar din UE.

La finele lunii septembrie 2017, UE a eliminat cotele la productia de sfecla de zahar, ceea ce a dus la cresterea dramatica a productiei si a deschis calea pentru ca UE sa devina un exportator net de zahar pentru prima data in peste un deceniu. Insa cresterea productiei de zahar a UE a venit intr-un moment in care apetitul mondial pentru zahar este in scadere, pe fondul ingrijorarii cu privire la efectele zaharului asupra sanatatii, ceea ce inseamna ca zaharul provenit din blocul comunitar ajunge pe o piata mondiala care este deja supra aprovizionata.

„Toata lumea poate produce cat de mult doreste si initial toti s-au uitat doar la partea de costuri a ecuatiei si au incercat sa reduca costurile de productie prin procesarea unei cantitati mai mari de sfecla si producand mai mult zahar. Insa a fost ignorat faptul ca preturile trebuie sa scada daca toti jucatorii fac la fel si majoreaza semnificativ productia si aceasta este situatia cu care ne confruntam acum. In timp aceasta va duce la supravietuirea celui mai puternic”, apreciaza analistul F.O. Licht, Stefan Uhlenbrock.

Comisia Europeana a raportat pentru luna ianuarie 2018 un pret mediu la zahar alb de 374 euro pe tona, cu 26 de euro mai putin decat in luna decembrie 2017 si cel mai scazut pret de dupa 2006.