Producatorii de fructe de padure din Cluj s-au unit in „Cooperativa Agricola Arome Transilvane”

Noua producatori care cultiva si proceseaza o gama larga de fructe de padure din Cluj au format la initiativa Fundatiei Civitas prima asociatie de producatori de fructe de padure din zona sub forma de cooperativa agricola.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 31 Ianuarie 2019

Membrii cooperativei agricole ``Arome Transilvane`` provin din statele Lujerdiu, Sic, Borsa si Visea. Acestia cultiva coacaze negre, afine zmeura, mure, agrise, catina alba, coacaze rosii, dar si unele mai speciale ca Aronia melanocarpa si goji.

Asociatia si-a propus sa ofere consumatorilor fructe din cultura proprie ce au o deosebita valoare nutritiva net superioara fructelor din import. Totodata, un alt scop al asociatiei este acela de a sustine producatorii locali mici si mijlocii si de a incuraja noi fermieri sa inceapa propria afacere cu fructe de padure.

In acest moment, problema principala pe care o intampina producatorii de fructe de padure, pe langa deficitul tot mai acut al fortei de munca, este posibilitatea de a-si gasi piata de desfacere cauzata de cantitatea mica de fructe obtinuta de fiecare producator in parte comparativ cu cantitatile mari de fructe de padure importate din strainatate.

Pe langa fructele de padure proaspete, membrii asociatiei vor comercializa si siropuri (de zmeura, de soc cu portocale si lamai, de Aronia, de merisoare, de coacaze negre, de capsuni etc.) si dulceturi.