Presedintele Patronatului Pestelui: Nu avem niciun fel de sprijin; vrem subventii

Lipsa subventiilor, poluarea bazinelor, pagubele produse de cormorani si lipsa compensatiilor sunt cele mai grave probleme cu care se confrunta la ora actuala sectorul piscicol din Romania.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Duminica, 24 Februarie 2019

In cadrul unui eveniment de promovare a masurilor din cadrul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM), organizat la Bucuresti, fermierii piscicoli si-au prezentat of-urile cu mult patos ministrului Agriculturii, Petre Daea, sustinand in totalitate tonul si replicile ministrului in problema cormoranilor.

"Acest produs, peste, care este cel mai sanatos animal pe care il punem pe masa consumatorului, nu are niciun fel de sprijin. Traim cu speranta ca dumneavoastra acolo la Bruxelles, in aceste sase luni cat detinem presedintia Consiliului UE, veti reusi sa spuneti pe acel articol 23, pe viitorul program operational pentru pescuit, ca vrem subventie. Vrem cei doi piloni, pilonul de investitii, din care 30% sa mearga la masuri de mediu pentru aceste compensatii a pasarilor ihtiofage si acest pilon I de plati directe", s-a adresat ministrului Agriculturi, presedintele Patronatul Pestelui din Romania, Mariana Munteanu.

La randul sau, Gheorghe Pavel, administratorul unei baze piscicole din Valea Pasarea, judetul Ilfov, s-a plans lui Daea de poluarea bazinelor piscicole provenita din orasul Otopeni si de la Aeroport, oferindu-i, totodata, un borcan cu apa care este deversata neautorizat in aceste bazine.

"Noi, cei din Valea Pasarea, intampinam mari probleme cu poluarea din orasul Otopeni cat si cu cea a aeroportului. Sunt trei statii de epurare care deverseaza neautorizat direct in bazinele piscicole, ceea ce este interzis de lege. Cei de la Garda de Mediu nu iau nici o masura. Am facut nenumarate sesizari la Garda de Mediu si nu iau nicio o masura. Va rugam sa ne sprijiniti cu ceea ce va sta in putinta. Am venit acum si am luat apa de la statia de epurare. Dumneavoastra considerati ca asta este apa ce poate fi deversata intr-un bazin piscicol? Am facut sesizare si catre doamna prim ministru, pentru ca cei ca la ape degeaba se duc si ii sanctioneaza dar nu pentru poluare ci pentru alte tertipuri", a spus Gheorghe Pavel.

Radu Manolache, administratorul unei amenajari din Delta Dunarii (Lunca, Cherhana Jurilovca), a sustinut ca din 39 de ferme piscicole, in prezent mai sunt in zona doar cinci.

"Din nefericire vreau sa va anunt ca in Delta Dunarii mai sunt 5 ferme piscicole dintr-un total de 39, pe 600 de hectare de luciu de apa, pe care parintii si bunicii nostri cu foarte multe sacrificii le-au amenajat pentru productia de peste. Eu functionez intre o colonie de pelicani creti si una de cormorani si nu am vazut pe nimeni de 10 ani de la o societate ornitologica, desi se bat cu pumnul in piept si au primit si 2,4 milioane de euro de la Ministerul Mediului, pentru a face un studiu pentru cormorani. Am investit toti banii familie mele si am toate bunurile amanetate pe la banci ca sa pot sa incerc sa fac piscicultura. Mai sunt 4-5 ferme care mai rezista acestor atacuri. Imi plac si pasarile, dar sunt 11 specii, nu numai pelicanii si cormoranii care mananca peste. Rugamintea mea, in numele piscicultorilor din Delta care mai supravietuiesc, sunt compensatiile pentru pagubele pe care le produc aceste pasari. Dar, acestea trebuie date in fiecare an, nu cum s-a intamplat in perioada 2007-2013, doar pentru un an, pentru ca pasarile acestea nu mananca doar intr-un an si in patru postesc", a afirmat Radu Manolache. 

El a povestit cum un cormoran are sapte reusite din 10 atacuri, iar pelicanii ataca cu ciocul peste de peste 4 kilograme, invitand televiziunile sa faca un film pe acest subiect.

"Un cormoran este un pescar extraordinar, are 7 reusite din 10 atacuri, dar ceilalti pesti mor in cateva zile. Pelicanul aplica lovituri cu ciocul la pesti de peste 4 kilograme, nu cum se spune ca mananca peste de un kilogram. Toate lumea spune: 'de ce nu ai facut un film?' Pai, ce sunt eu Cousteau? Eu nu sunt cameraman. Sa vina cei de la presa sa faca un film, le dau o ciorba de pelican si de cormoran (...) In ceea ce priveste compensatia pentru motorina, nu stiu daca sunteti informat, dar sa stiti ca toate motoarele pe barca sunt pe benzina. (...) De asemenea, nu mai am cu cine lucra, nu am pe cine sa angajez. Va rugam sa incercam sa colaboram sa simplificam ghidurile (de finantare pe POPAM n.r.). Eu cred ca toti suntem vinovati de situatia in care am ajuns. Detinem 25% din suprafata piscicola a Europei si importam 90% din pestele de apa dulce", a subliniat administratorul amenajarii din Delta Dunarii.

Ministrul Agriculturii i-a ascultat cu atentie si a promis ca va infiinta un colectiv pentru redresarea sectorului din care o sa faca parte si reprezentantii acestui domeniu.