Predictibilitatea fiscala – punctul forte in evolutia industriei berii

Industria berii reprezinta un sector de mare importanta pentru economia Romaniei, in special din perspectiva fiscala, generand venituri sigure si predictibile la bugetul de stat.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 17 Aprilie 2018

Conform datelor furnizate de catre Asociatia Berarii Romaniei, piata berii genereaza aproximativ 85.000 de locuri de munca in economia Romaniei, dintre acestea peste 27.000 se regasesc numai in sectorul ospitalitatii.

„Una dintre cele mai mari provocari cu care s-au confruntat antreprenorii care activeaza in industria berii a fost instabilitatea legislativa. Din fericire, o mare parte din masurile anuntate nu au fost si implementate. Din luna iunie a anului trecut s-au anuntat masuri fiscale diferite de la luna la luna, fapt ce a creat o stare de ingrijorare si la nivelul asteptarilor fiecarui consumator. Tocmai de aceea, reamintim cat de importanta este predictibilitatea fiscala pentru orice industrie, nu doar pentru cea a berii”, a declarat Julia Leferman, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, ingredientele naturale utilizate la fabricarea berii, orzoaica si hameiul, provin, intr-o proportie de peste 70%, din punctia interna.

Anul trecut, piata berii a inregistrat o crestere moderata, volumul ajungand la 16.11 milioane Hl. Iar consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 82 de litri.