Petrescu (HORA): Industria ospitalitatii are nevoie de legalizarea tipsului si de reglementarea muncii sezoniere

Legalizarea tipsului fiscal este un obiectiv ce trebuie finalizat in perioada urmatoare, in timp ce industria ospitaliera din Romania are nevoie atat de o lege care sa reglementeze munca sezoniera in domeniu, cat si de promovarea jobului in industrie, a declarat intr-o conferinta de specialitate, Dragos Petrescu, presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 12 Aprilie 2018

„Educatia din industria de restaurante poate sa fie un pilon foarte bun de atractie si de pastrare a resursei umane. Poate cea mai mare durere a industriei, astazi, este resursa umana. Cum putem sa functionam si noi mai eficienti, fara sa mai avem restaurante de nivel mediu. Printre obiectivele noastre pe termen mediu si lung se afla legalizarea tipsului fiscal. In Romania, astazi, nu poti sa platesti tips (bacsis, n.r.) pe card, de exemplu. Un subiect de care ne lovim din ce in ce mai serios. In Israel, de exemplu, poti plati cu cardul tipsul. Un alt obiectiv este modificarea Legii privind munca sezoniera. Chiar marti, 10 aprilie 2018 s-a votat in Camera Deputatilor un proiect privind legalizarea muncii sezoniere in hoteluri si restaurante. De asemenea, invatamantul dual si promovarea jobului in industrie. Vrem sa schimbam aceasta parere despre industria ospitalitatii, cum ca ar fi un job temporar. Sa putem avea cultura de a putea intra din tinerete in industria ospitalitatii si sa putem iesi la pensie ca o persoana demna”, a mentionat Petrescu.

Potrivit reprezentantului patronatelor din industria hotelurilor si restaurantelor, a afirmat ca lipsa unei schimbari permanente in domeniu conduce foarte usor la la intrarea in zona „out of business”.

„In industria noastra cel mai important drive este acela de a te transforma, de a fi in fata clientului cu ceva nou si bun, in asa fel incat sa-l putem pastra. Industria ospitalitatii trebuie sa fie bazata pe etica si pe cultura gastronomica. Este oare normal sa avem o diferenta de la 3 milioane la aproape 9 milioane de turisti fata de Bulgaria? Nu cred ca e normal sa se intample asta, dar e nevoie sa muncim. Este important sa cream o industrie profitabila si sa iesim din aceasta paradigma in care se deschid multe restaurante, dar la fel de multe se si inchid. Daca nu vii cu ceva nou, cu o schimbare, esti foarte usor "out of business" din industria noastra”, a subliniat Dragos Petrescu.

Din datele prezentate de catre HORA reiese ca Romania are o cifra de afaceri de 3,6 miliarde de euro in domeniul restaurantelor, iar la nivel national functioneaza 26.000 de restaurante, din care 3.670 in Bucuresti.

Totodata, cifra de afaceri in domeniul restaurantelor inregistrata in Bucuresti are o pondere de 45% din total.