Petre Daea: Romania nu sustine plafonarea platilor directe catre fermieri

Romania nu sustine plafonarea platilor directe catre fermieri, iar Politica Agricola Comuna (PAC) trebuie sa beneficieze de un buget care sa fie cel putin la nivelul celui actual, a afirmat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Petre Daea, in cadrul intalnirilor pe care le-a avut cu ministrii de resort din Germania si Austria.

Scris de Ramona Dascalu, Miercuri, 04 Iulie 2018

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, in vederea unei tranzitii cat mai eficiente intre Presedintii, ministrul Daea s-a deplasat in Austria unde a avut un dialog cu omologul austriac pentru a discuta aspectele specifice preluarii negocierilor pe dosarele din aria de competenta. 

"Austria isi propune sa avanseze negocierile privind alocarile financiare pentru Politica Agricola Comuna, unul din obiective fiind acela de a mentine la nivelul UE o agricultura multifunctionala, in paralel cu promovarea si conservarea zonelor rurale, cu accent pe regiunile cele mai dezavantajate, precum cele montane. Presedintia austriaca va depune toate eforturile ca dosarul privind practicile comerciale neloiale in domeniul agriculturii sa avanseze si sunt sanse mari ca acesta sa fie finalizat de Presedintia romana. La fel ca si Romania, Austria considera ca PAC trebuie sa beneficieze de un buget cel putin la nivelul celui actual. Pentru Romania este deosebit de important ca noua Politica Agricola Comuna sa isi pastreze structura pe cei doi Piloni, sa existe flexibilitate intre acestia, iar povara administrativa pentru fermieri sa fie redusa pentru a putea raspunde obiectivelor privind securitatea alimentara", se mentioneaza in comunicatul citat. 

Tot in cadrul acestei vizite s-a discutat si despre posibilitatea ca experti din Romania sa participe alaturi de experti austrieci la reuniunile Grupurilor de Lucru din cadrul Consiliului UE pentru a dobandi experienta si a putea gestiona si prelua cu usurinta dosarele.

Pe de alta parte, in cadrul intalnirii din Germania, programata cu ministrul federal pentru Alimentatie si Agricultura, Julia Klöckner, oficialul roman a precizat faptul ca nu sustine plafonarea platilor directe catre fermieri, tema esentiala pentru PAC.

"Avem un interes comun - sa ne conectam pe obiective puternice. Ne bucuram ca impartasim acelasi punct de vedere cu Germania, intrucat nici Romania nu sustine plafonarea platilor directe catre fermieri, tema esentiala pentru PAC si, implicit, pentru agricultura romaneasca. Totodata, ne onoreaza invitatia Germaniei de a organiza impreuna Forumul pentru alimentatie si agricultura, anul viitor, in contextul in care Romania va detine in 2019 Presedintia Consiliului UE', a aratat ministrul roman al Agriculturii. 

La randul sau, omologul german a declarat ca este necesara colaborarea pentru a ajunge la u concept unitar pentru viitoarea politica agrara.

"Este important sa cunoastem situatia agriculturii in tarile noastre partenere din UE. Dorim sa identificam punctele comune in pozitiile noastre si sa colaboram la un concept unitar pentru viitoarea politica agrara. Relatiile bune si dialogul cu partenerii europeni sunt obligatorii. Ele reprezinta premisa pentru a intari unitatea in Europa - de aceea voi intensifica in continuare colaborarea bazata pe incredere cu Romania", a spus ministrul german. 

Klöckner a explicat, totodata, ca fermierii europeni trebuie sa depaseasca o serie de provocari si, de aceea, o politica agrara comuna, modernizata si nebirocratica va trebui pe viitor sa creeze conditii viabile pentru acestia. 

In cadrul vizitei de la Berlin au mai fost abordate subiecte legate de prioritatile Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, identificarea unor puncte comune de interes pe care Germania ar putea sa le sustina, precum si organizarea unor actiuni comune pe perioada Expozitiei Internationale Saptamana Verde 2019 (perioada 18 - 27 ianuarie 2019), in vederea cresterea vizibilitatii Romaniei in plan international. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in perioada 27-29 iunie la doua intalniri de lucru pe plan extern: prima intalnire a avut loc in Austria cu Elisabeth Kostinger, ministrul federal pentru sustenabilitate si turism, in prezenta ambasadorului Romaniei in Austria, Bogdan Mazuru. Cea de-a doua intalnire a avut loc in Germania cu Julia Klöckner, ministrul federal pentru alimentatie si agricultura, alaturi de Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Germania.