Peste 7 milioane de rasaduri la Statiunea legumicola din Buzau; legumele de altadata, cele mai solicitate

Statiunea de cercetare legumicola Buzau pregateste pentru acest an peste 7 milioane de rasaduri, cu aproape 20 de procente mai multe decat anul trecut, cele mai solicitate fiind soiurile traditionale romanesti.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Miercuri, 20 Martie 2019

"Anul legumicol a inceput bine, conditiile climatice au fost favorabile, nu au fost temperaturi scazute, iar rasadurile s-au dezvoltat bine si cu preturi de cost ceva mai mici. In aceasta primavara vom produce cu aproape 20 la suta mai multe rasaduri decat anul trecut, cererea fiind centrata pe soiurile traditionale romanesti", a declarat dr. ing. Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de Stiinte agricole si silvice.

Cercetatorul a mai declarat ca „preturile vor ramane nemodificate, dar nu toate solicitarile vor putea fi onorate in conditiile cresterii foarte mari a cererii”.

"Oferta de rasaduri si seminte este larga, pe langa soiurile clasice, rosii, castraveti, se adauga plante recent aclimatizate cum ar fi castravetele amar, pentru persoanele cu diabet, kivano, lophantus anisatus, pe langa trei soiuri de topinambur, la care se adauga soiurile in curs de omologare, cum ar fi spanacul urcator, salata picanta, dovlecelul-sarpe si pepenele de iarna", a mai declarat sursa citata.

Costel Vanatoru a mai spus ca soiurile romanesti sunt la mare cautare, iar cultivatorii s-au indreptat spre produsele autohtone, a legumelor de altadata, ca urmare a presiunii cultivatorilor care cer legume romanesti cu gust si aroma.

„Din pacate la seminte nu am facut fata la cateva specii, cum ar fi ceapa de Buzau, varza de Buzau sau tomatele de Buzau”, a mai spus specialistul.