Peste 5.500 de hectare de culturi agricole afectate de seceta in proportie de 100 la suta in Tulcea

Peste 5.500 de hectare de culturi infiintate in judetul Tulcea, in toamna anului trecut, au fost afectate in proportie de 100%, din cauza secetei pedologice, iar unii fermieri se tem ca anul acesta productia de cereale va fi redusa cu aproximativ 40% fata de anii trecuti.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 14 Mai 2019

Directorul Directiei Judetene pentru Agricultura (DJA), Maria Mahu, a declarat pentru ca rapita a fost cultura cea mai afectata. „Suprafata totala afectata de seceta in proportie de aproape 100% a fost de 5.566,24 de hectare. Din aceasta, circa 4.987 de hectare reprezinta suprafata cultivata cu rapita”, a mentionat Mahu.

De asemenea, seceta a afectat peste 400 de hectare de orz si 177 de hectare de grau. Seceta pedologica este un fenomen intalnit frecvent de agricultorii din judet, iar unul dintre ei, Ivan Fedot, din comuna Sarichioi, sustine ca anul acesta seceta i-a afectat culturile de cereale in proportie de peste 30%.

„Am avut trei, patru ani foarte buni, cu cantitati record de cereale, peste 8 tone de grau la hectar. Anul acesta, daca facem cinci, sase tone pe hectar, sa-i zicem multumesc lui Dumnezeu si pentru atat”, a afirmat Ivan Fedot.

In urma cu aproape o luna, agricultorii din judet au sesizat autoritatile ca peste 20.000 de hectare infiintate cu diverse culturi in toamna anului trecut au fost afectate de seceta.