Peste 200 de cabaline si bovine sacrificate in Tulcea

Peste 200 de cabaline si bovine au fost sacrificate, de la inceputul anului, din cauza anemiei infectioase ecvine (AIE) si a leucozei enzootice bovine (LEB) care au aparut la animalele din zona de terasa a judetului Tulcea si in Delta Dunarii.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 27 Mai 2019

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Mitica Tuchila, a declarat ca raspandirea celor doua boli este favorizata atat de sistemul de crestere a animalelor in stare de semi-libertate, practicat in Delta, cat si de numarul mare al insectelor hematofage, capuse, tantari si tauni.

„Programul national strategic multi-anual pentru LEB considera zona de Delta ca fiind infectata. Animalele pot pleca de aici doar in anumite conditii, cu recoltare de sange si buletine de analiza. Daca probele sunt pozitive, animalul este transportat la abator, iar daca animalul este sanatos, el poate fi vandut. Pentru AIE se intampla acelasi lucru”, a mentionat Tuchila.

De la inceputul anului, 10 cabaline si 210 bovine au fost depistate cu cele doua boli, potrivit sursei.

„In ceea ce priveste AIE, animalele au fost extrase, eutanasiate si s-au facut dezinfectiile. Pentru LEB, lucrurile sunt un pic mai dificile, pentru ca avem un numar destul de mare de animale cu LEB, dar suntem in perioada in care cautam sa extragem animalele bolnave, sa le ducem la abator si sa avem aceasta zona de Delta libera de LEB in viitorul apropiat”, a mai spus directorul DSVSA.