Pesta porcina africana, confirmata la porcii din doua gospodarii din judetele Timis si Arad

Prezenta virusului pestei porcine africane la porcii din doua gospodarii din judetele Timis si Arad a fost confirmata luni, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Marti, 29 Ianuarie 2019

In cazul judetului Timis, prezenta virusului PPA a fost confimata intr-o gospodarie din localitatea Belint, in timp ce in judetul Arad confirmarea virusului s-a facut intr-o gospodarie din orasul Arad. 

„Gospodariile afectate au fost plasate sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei”, se mentioneaza intr-un comunicat al institutiei.

Din investigatiile preliminare, animalele din cele doua judete proveneau de la o persoana din Bihor. In ambele cazuri, porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare si nici insotite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscriptiile respective nefiind anuntaai de aceste tranzactii, fapt ce constituie o incalcare grava a legislatiei.

Cazul se afla in continuare in cercetarea autoritatilor sanitare veterinare judetene si ale organelor de politie, iar investigatiile vor continua si in zilele urmatoare.