Pesta Porcina Africana, confirmata intr-o gospodarie din localitatea Lespezi, judetul Vrancea

Pesta Porcina Africana a fost confirmata, sambata, la doi porci intr-o gospodarie din localitatea Lespezi, comuna Homocea, judetul Vrancea, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 29 Octombrie 2018

``In urma confirmarii diagnosticului de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta. Gospodaria din localitatea Lespezi, comuna Homocea, judetul Vrancea a fost plasata sub supraveghere oficiala, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport, precum si dezinfectia exploatatiei``, se arata in comunicat.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus conform planului de masuri adoptat eliminarea porcilor din exploatatie, ecarisarea carcaselor si instalarea filtrelor rutiere. D.S.V.S.A. Vrancea solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despagubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificata si completata prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologica este in desfasurare.