Pescuitul in scop comercial, recreativ si familial in habitatele piscicole naturale, interzis 60 de zile

Masurile de prohibitie au fost luate in conformitate cu Ordinul comun al Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Ministrului Mediului cu nr. 54/76/2019 privind stabilirea perioadelor si zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii in anul 2019.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 08 Februarie 2019

Astfel, se interzice pescuitul in scop comercial si recreativ/sportiv al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in raul Prut si in zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum si in lacul de acumulare Stanca-Costesti, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie - 9 iunie inclusiv. De asemenea, masura este valabila in aceeasi perioada si in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic, inclusiv pentru pescuitul familial.

Potrivit sursei citate, pescuitul in fluviul Dunarea, in zona care constituie frontiera de stat cu Republica Bulgaria, este interzis pe o durata de 45 de zile, in perioada 15 aprilie - 30 mai inclusiv. In apele care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, masura este valabila pe o durata de 45 de zile, in perioada 26 aprilie - 9 iunie inclusiv, iar in Complexul Razim - Sinoe si lacurile litorale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 11 aprilie - 9 iunie.

ANPA precizeaza ca se interzice pescuitul la stiuca, in scop comercial, recreativ si familial, de la data intrarii in vigoare a ordinului pana la 15 martie inclusiv, cu respectarea perioadelor, zonelor de prohibitie a pescuitului, precum si a zonelor de protectie a resurselor acvatice vii in anul 2019.

"In mod special, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv la stiuca este permis numai cu retinerea a maximum doua exemplare pe zi, care sa insumeze nu mai mult de 5 kilograme sau un singur exemplar daca greutatea lui depaseste 5 kilograme", se arata in comunicat. 

Si la crap, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", in mod special, pescuitul recreativ/sportiv in afara perioadelor de prohibitie este permis numai cu retinerea unui singur exemplar pe zi, care sa nu depaseasca 5 kilograme.

"Pe Valea Iadului de la Baraj Lesu-Stana de Vale si pe teritoriul zonelor de pescuit recreativ/sportiv Dambovita Superioara (Schit Dragoslavele-Baraj Pecineagu), Lac Pecineagu, Valsanul Mijlociu (Bradetu-Baraj Dobrogeanu), Geoagiu Superior (Izvoare pana la Cheile Ramet), raul Somesul Cald de la limita zonei de protectie integrala a Parcului Natural Apuseni, pana la confluenta cu Lacul Belis, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv al tuturor speciilor de pesti este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release)", informeaza ANPA.

Masura se aplica si pentru speciile: pietrar, fusarul, ghibortul de rau, cernusca, salaul vargat, aspretele, pecarina, guvidul, zglavoaca rasariteana, lostrita, mihaltul si caracuda precum si alte vietuitoare acvatice incluse in anexele nr. 4A si 4B la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007. 

Insa, pentru speciile coregon, lipan si pastrav de mare, pescuitul este interzis tot timpul anului, iar pentru pastravul indigen, pastravul curcubeu si pastravul fantanel, incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului pana la data de 30 aprilie inclusiv si din 15 septembrie 2019 pana pe 30 aprilie 2020.

Conform datelor ANPA, in Marea Neagra se interzic: retinerea, detinerea si comercializarea rechinului in perioada 15 martie - 15 aprilie inclusiv si in perioada 15 octombrie - 30 noiembrie inclusiv, iar in afara acestor perioade este permisa retinerea si comercializarea doar pentru exemplarele de rechin pescuite accidental; retinerea la bord a femelelor de rechin gestante, pe toata perioada anului; pescuitul sturionilor, tot timpul anului, cu exceptia pescuitului in scop stiintific; pescuitul gobiidelor, pe o durata de 31 de zile, in perioada 15 aprilie - 15 mai inclusiv; pescuitul delfinilor, tot timpul anului, cu obligativitatea raportarii capturilor accidentale de delfini inclusiv din Zona Economica Exclusiva (ZEE).

In ceea ce priveste calcanul, perioada de prohibitie este intre 15 aprilie si 15 iunie inclusiv.