Paradox romanesc: Nu exportam mere si rosii, dar suntem campioni la exportul de banane

Romania este recunoscuta precum un producator de mere si rosii, insa iata ca inregistram un paradox si la capitolul ``exporturi``: tara noastra nu este inca campioana la exporturile ce includ aceste produse, ci la cele care au in prim-plan produsele exotice, ca de exemplu, bananele.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Joi, 18 Octombrie 2018

Conform statisticilor, anul trecut Romania a reusit sa exporte in tari precum Albania, Bulgaria sau Italia nu mai putin de 170 de tone de banane si 130 de tone de nuci de cocos sau caju.

Specialistii din industria agroalimentara sustin ca la mijloc se afla o afacere de milioane de euro, iar evaziunea fiscala este pe masura.

In plus, explicatia ar fi una simpla: afaceristii romani cumpara fructele din tarile calde cu doar cativa eurocenti pe kilogram in cantitati uriase, iar dupa o calatorie de mii de kilometri, acestea ajung in portul Constanta, de unde cele mai multe sunt ambalate si trimise spre tari ale Uniunii Europene, iar o parte dintre acestea intra direct in hipermarketurile de la noi. Tot ce pleaca de aici in spatiul intracomunitar e scutit de orice taxa vamala, informeaza stirilekanald.ro.

Potrivit datelor, in 2017 Romania a mai exportat 370 de mii de tone de portocale, mandarine si lamai, o cantitate cu mult mai mare decat cea de rosii pe care le gasim din belsug in serele agricultorilor. 

In ceea ce priveste importurile, anul trecut tara noastra a importat 130 de mii de tone de cartofi, 70 de mii de tone de rosii, 490 de mii de tone de ceapa, usturoi si praz.