PR32F73 - hibridul de aur in Insula Mare a Brailei

De curand a avut loc Congresul Fermieri pentru fermieri, organizat de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, in cadrul careia au fost acordatele trofeele Porumbul de Aur la categoria irigat si neirigat.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 11 Februarie 2019

La categoria irigat, castigator a fost desemnat Mihai Solomei – director tehnic Agricost, IMB, care a obtinut 22.609 kg/ha cu hibridul  PR32F73.

“Am semanat 35 ha cu acest hibrid, iar planta premergatoare a fost graul. Asa ca, dupa recoltarea acestuia, am scarificat la 40 cm, imediat dupa scarificat am nivelat cu Jokerul si dupa am erbicidat pentru a tine terenul curat pana la intrarea in iarna. Apoi, in primavara am erbicidat din nou, dupa care am semanat 77.000 b.g/ha in data de 20 aprilie si am optat pentru distanta intre randuri de 50 cm. La semanat am aplicat 300 kg/ha de ingrasamant complex 12.24.12 + 6% sulf, iar dupa semanat am aplicat azot lichid – 100 l/ha. Dupa aceea, in faza de 2-3 frunze, am erbicidat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, iar in faza de 6-7 frunze pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si tot atunci am mai aplicat si 1.5 l/ha de ingrasamant foliar. Atunci cand plantele aveau 8-10 frunze am fertirigat cu 150 l/ha de azot lichid, apoi am facut un tratament impotriva daunatorului Helicoverba, la aparitia acestuia. Imediat dupa polenizare am mai aplicat 140 l/ha de azot lichid, tot prin fertirigare. Cultura a am avut parte de precipitatii, 170 l, in perioada iunie-iulie, dar am si irigat in 3 transe - 900 m.c/ha. Am recoltat in prima jumatate a lunii octombrie, noi am avut un o suprafata de 170 ha unde am semanat hibrizi de la mai multe firme distribuitoare de seminte, iar PR32F73 ne-a oferit cea mai ridicata productie. Semanam acest hibrid inca din 2013 si mereu am avut productii care au depasit 18.000 kg/ha, insa in acest an putem spune ca a atins recordul de productie la noi in ferma”, a declarat fermierul campion Mihai Solomei.

PR32F73 este un hibrid tardiv, FAO 600, rezistent la principalele boli ale porumbului, la frangere si cadere, are toleranta la seceta. Se recomanda a fi cultivat numai in sistem de irigare. Asadar, Mihai Solomei este fermierul campion Pioneer care si-a adjudecat si trofeul Porumbul de Aur.

“Ne bucuram atunci cand fermierii aleg hibrizii Pioneer si au parte de rezultate exceptionale. Stim ca in Inusla Mare a Brailei se aplica tehnologii de inalta clasa, poate chiar cele mai inovatoare din piata, iar rezultate se observa in sporurile de productie. Este clar ca pentru a avea cele mai bune rezultate trebuie sa alegi samanta de calitate, trebuie sa ai grija de fiecare veriga tehnologica sa fie respectata si sa dispui de oameni pregatiti care sa aplice toate aceste lucruri. Echipa Agricost este una profesionista si ne bucuram ca dintre toti hibrizii pe care i-au semanat si inscris in concursul organizat si monitorizat de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania, PR32F73 a oferit o productie istorica in acest moment dar cu siguranta hibrizii Pioneer vor depasi in Romania acest potential” – Maria Cirja –  Marketing Manager Corteva Agriscience™ - Divizia de Agricultura a DowDuPont.

Articol realizat de catre echipa Corteva Agriscience™ - Divizia de Agricultura a DowDuPont.