Oierii prefera sa arunce pieile mieilor decat sa le vanda pe preturi derizorii

Oierii care au vandut miei de Pasti spun ca de cand nu mai sunt la moda cojoacele, nimeni nu se mai intereseaza de pieile mieilor si prefera sa le arunce decat sa le vanda pe preturi derizorii.

Scris de Ramona Dascalu, Miercuri, 02 Mai 2018

Florin Dragomir, presedintele Eco Mioriţa Vurpar, din judeţul Sibiu, a declarat ca pieile nu se arunca oricum, ci este necesar un contract special pentru ca cineva sa vina sa le ia.

”Inainte se purtau caciuli de blana de miel, cojoace, erau tabacarii si oamenii veneau si cumparau pieile de miel pentru a le prelucra. Era, in perioada aceea, inainte de Revoluţie si chiar si dupa Revoluţie, o mandrie sa ai caciula sau cojoc. Nu oricine si l-ar fi permis. Acum, nu le mai vrea nimeni. Mai sunt care vin si le cumpara cu un leu pielea, dar pentru asta eu trebuie sa le pastrez in anumite condiţii, sa le dau cu sare. Dar nici asa nu rezista decat un an, iar daca nu vine cineva sa le ia intr-un an, le arunc. Trebuie sa platesc sa vina cineva sa le ia, e un contract special, nu se arunca oricum”, a spus Dragomir.

”A venit si domnul ministru al Agiculturii, incercam, dar e greu. Acum vom incepe sa tundem oile. Vine un turc si cumpara. E subvenţia de un leu pe kilogram si tot e ceva. Ceva-ceva tot castigam. Macar luam, nu dam”, a mai spus Dragomir.

Bani vor mai castiga oierii la sfarsitul lunii mai, atunci cand este programat un nou export de miei in Iran, Irak si Iordania.

”Avem noroc cu cei din afara, vin din Iran, Irak, Iordania sa cumpere miei de la noi. O sa dam la sfarsitul lunii mai cateva mii de miei, speram noi”, a mai spus presedintele Eco Mioriţa Vurpar.

Mai mulţi oieri, care au in comun peste 15.000 de mioare, s-au reunit in cadrul Asociaţiei Eco Mioriţa si cresc animale pe pasuni neatinse de pesticide.