O noua sursa de energie regenerabila: gainatul de gaina

In timp ce ne plangem de scumpirea oualelor, o echipa de oameni de stiinta din Israel a descoperit ca gainatul produs de curcani, gaini si alte specii de pasari domestice ar putea inlocui carbunele ca sursa viabila de energie alternativa, informeaza DPA, citata de Agerpres. Excrementele pasarilor domestice pot fi transformate in biomasa care ar putea inlocui 10% din cantitatea de carbune utilizata in prezent pentru productia energiei electrice, potrivit unui studiu realizat de echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Ben-Gurion, publicat in revista stiintifica Applied Energy. „Se obtine mai multa energie decat se investeste, ceea ce face ca aceasta sa fie o posibila alternativa la combustibilii fosili”, a declarat pentru sursa citata profesorul Amit Gross, unul dintre autorii studiului. Excrementele sunt incalzite pana la 250 °C in cadrul unui proces numit carbonificare hidrotermala, iar rezultatul obtinut este un combustibil solid, similar carbunelui, numit „hydrochar”, a explicat profesorul Gross, presedintele Departamentului de Hidrologie si Microbiologie de Mediu la Universitatea Ben Gurion. In concluziile studiului condus de Amit Gross se estimeaza ca daca toate excrementele provenite de la pasarile domestice din lume ar fi transformate in „hydrochar” cantitatea astfel rezultata ar inlocui 10% din carbunele utilizat pe Terra pentru a genera electricitate. In Romania, acest sistem de incalzire este practicat de o perioada indelungata, cu precadere in regiunea de nord-vest a tarii. Acest combustibil alternativ este cunoscut in nordul Moldovei sub denumirea de Tizic, deosebirea constand ca excrementele provin de la vaci. Tizicul se obtine din balega de vaca la care se adauga paie dupa care se aplatizeaza si se usuca la soare pana se intareste. Arde foarte bine, avand o energie calorica apropiata lemnului. In India, se folosesc aceste „turtite” din balega de vaca pentru anumite ritualuri hinduse de aprindere a focului. Este de asemenea si un combustibil obisnuit in satele indiene. Pentru indienii imigranti, dar care vor sa respect traditia hindusa, asemenea „turtite” se gasesc la vanzare pe Amazon sau e-Bay, la preturi destul de piperate, de peste 30 dolari pentru 24 de bucati.

Scris de Adrian Lazar, Vineri, 24 Noiembrie 2017

In timp ce ne plangem de scumpirea oualelor, o echipa de oameni de stiinta din Israel a descoperit ca gainatul produs de curcani, gaini si alte specii de pasari domestice ar putea inlocui carbunele ca sursa viabila de energie alternativa, informeaza DPA, citata de Agerpres.

Excrementele pasarilor domestice pot fi transformate in biomasa care ar putea inlocui 10% din cantitatea de carbune utilizata in prezent pentru productia energiei electrice, potrivit unui studiu realizat de echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Ben-Gurion, publicat in revista stiintifica Applied Energy.

„Se obtine mai multa energie decat se investeste, ceea ce face ca aceasta sa fie o posibila alternativa la combustibilii fosili”, a declarat pentru sursa citata profesorul Amit Gross, unul dintre autorii studiului.

Excrementele sunt incalzite pana la 250 °C in cadrul unui proces numit carbonificare hidrotermala, iar rezultatul obtinut este un combustibil solid, similar carbunelui, numit „hydrochar”, a explicat profesorul Gross, presedintele Departamentului de Hidrologie si Microbiologie de Mediu la Universitatea Ben Gurion.

In concluziile studiului condus de Amit Gross se estimeaza ca daca toate excrementele provenite de la pasarile domestice din lume ar fi transformate in „hydrochar” cantitatea astfel rezultata ar inlocui 10% din carbunele utilizat pe Terra pentru a genera electricitate.

In Romania, acest sistem de incalzire este practicat de o perioada indelungata, cu precadere in regiunea de nord-vest a tarii. Acest combustibil alternativ este cunoscut in nordul Moldovei sub denumirea de Tizic, deosebirea constand ca excrementele provin de la vaci. Tizicul se obtine din balega de vaca la care se adauga paie dupa care se aplatizeaza si se usuca la soare pana se intareste. Arde foarte bine, avand o energie calorica apropiata lemnului.

In India, se folosesc aceste „turtite” din balega de vaca pentru anumite ritualuri hinduse de aprindere a focului. Este de asemenea si un combustibil obisnuit in satele indiene. Pentru indienii imigranti, dar care vor sa respect traditia hindusa, asemenea „turtite” se gasesc la vanzare pe Amazon sau e-Bay, la preturi destul de piperate, de peste 30 dolari pentru 24 de bucati.