O noua serie de fermieri campioni la porumb cu hibrizii Pioneer

Chiar daca mai este foarte putin timp pana la semanatul porumbului din acest an, va prezentam o noua serie de agricultori, care au ales cu incredere hibrizii Pioneer si care au avut recolte bogate in 2017, indiferent de zona in care isi desfasoara activitatea.

Scris de Adrian Lazar, Marti, 27 Martie 2018

Chiar daca mai este foarte putin timp pana la semanatul porumbului din acest an, va prezentam o noua serie de agricultori, care au ales cu incredere hibrizii Pioneer si care au avut recolte bogate in 2017, indiferent de zona in care isi desfasoara activitatea.

 

Ca si pana acum, vom detalia traiectoria pe care acestia au ales sa mearga si tehnologia folosita in ferma lor.

In localitatea Brateiu din judetul Sibiu, fermier campion a devenit agricultorul Alexandru Aflat, care a obtinut 14.653 kg/ha cu hibridul P9241 si 13.753 kg/ha cu hibridul P9903.

In judetul Prahova, localitatea Catunu, fermier campion a devenit domnul Alexandru Boeru, care a obtinut 13.100 kg/ha cu hibridul P0216. „Lucrez 550 ha, iar cu porumb am semanat anul trecut 230 ha. Culturi premergatoare au fost fie tot porumb, grau, rapita sau floarea-soarelui. In toamna am arat, adancimea a diferit in functie de sola intre 25-35 cm, iar in primavara am efectuat o trecere cu combinatorul dupa care am semanat in jurul datei de 3 aprilie, cand am aplicat triplu 16 - 300 kg/ha si biostimulator starter. Am fertilizat si in vegetatie, mai bine spus cand am prasit in faza de 8 frunze, cu 300 kg/ha de azot. In ceea ce priveste erbicidele, unde a fost cazul am folosit si preemergent, iar in postemergenta, in 3-4 frunze, cand am aplicat erbicide monocotiledonate si dicotiledonate. Iar in faza de 10 frunze am mai efectuat o fertilizare. Recoltatul porumbului l-am inceput dupa 15 octombrie. Pot spune ca a fost un an fara probleme la culturile de porumb cu hibrizii Pioneer, de aceea pe 90% din suprafata cultiv doar hibrizii Pioneer. Pentru acest an am ales deja hibrizii P0216, P9911, P9903, P9900”, a punctat fermierul campion.

1_Aflat_Teodor_P9903).JPG

Urmatorul fermier campion, domnul Emil Turdean, isi desfasoara activitatea in judetul Cluj, localitatea Badeni. Din cele 800 de hectare pe care le lucreaza, pe 187 a semanat anul trecut porumb, iar hibridul P9241 i-a asigurat productia de 10.688 kg/ha. „In toamna am dezmiristit cu un disc mare si am aplicat 100 kg/ha de triplu superfosfat, iar in primavara am efectuat o trecere cu combinatorul si am 200 kg/ha de azotat de amoniu. Apoi am semanat dupa jumatatea lunii aprilie. Am ales sa aplic un erbicid si un tratament si un ingrasamant foliar inainte de formarea ultimei perechi de frunze. Nu am prasit si nu am mai aplicat altceva culturii, iar recoltatul l-am inceput la sfarsitul lunii octombrie. Anul acesta voi semana 100 ha cu porumb si merg pe acelasi hibrid Pioneer – P9241”, a declarat Emil Turdean.

Urmatorii fermieri campioni isi desfasoara activitatea in judetul Mures. Cu productia de 9.300 kg/ha, obtinuta cu hibridul P8567, primul fermier campion este domnul Lajos Szabo. Acesta lucreaza 57 ha in localitatea Ganesti, iar porumb a semanat anul trecut pe 27 ha. „Am semanat porumb dupa grau, rapita sau sfecla. In toamna am arat la cel putin 30 cm adancime iar in primavara am intrat cu combinatorul de 2 ori. Insa nu toata suprafata a fost arat din toamna, am avut si sole arate din primavara, iar acolo am intrat cu freza. Am semanat dupa 15 aprilie, am terminat pe 5 mai si am aplicat ingrasaminte - 350 kg/ha, dintre care jumatate triplu 16 si jumatate azot. Am erbicidat o singura data in vegetatie. Pe unele sole am mai aplicat 150-200 kg/ha de azot, in faza de 6-7 frunze. Am recoltat intre 25 septembrie – 15 decembrie. Anul acesta am ales P8567, P9903 ?i P9241”, a mentionat agricultorul.

PR34Y02 este un hibrid tardiv, recomandat in special fermierilor din centrul tarii, care cultiva porumb pentru siloz. Prin adaptabilitatea sa deosebita, le-a oferit urmatorilor trei agricultori din judetul Mures productii multumitoare si statutul de fermier campion.

In localitatea Chirileu, cu productia de 75 t/ha, fermier campion a devenit domnul Paul Covrig. Urmatorul fermier campion, domnul Radu Moldovean, isi desfasoara activitatea in localitatea Lechinta, unde a obtinut 68 t/ha. „Lucrez 50 ha, iar porumb am avut anul trecut pe 35 ha, dintre care pe 22 ha am semanat porumb pentru siloz. Cultura premergatoare a fost tot porumbul, am pregatit terenul din toamna cand am arat la 25-30 cm si in primavara am efectuat o lucrare cu freza. La semanat, in data de 1 mai, am aplicat complexe 20.20.0 - 150 kg/ha si 200 kg/ha de azot. Am erbicidat o singura data, doar asta am aplicat culturii. Am recoltat in luna septembrie si am fost foarte multumit de productie. Anul acesta am ales acelasi hibrid Pioneer”, a punctat fermierul.

Cel de al treilea fermier din judetul Mures care a devenit fermier campion cu hibridul PR34Y02 este agricultorul Tamas Nagy, care a obtinut 63 t/ha. „In ferma gestionam 580 ha, cu tot cu pasuni. De obicei seman porumbul dupa lucerna, pentru ca avem multe culturi ce ne sunt necesare in zootehnie. In general cultiv mai multi hibrizi Pioneer si pentru boabe, dar pentru siloz am avut anul trecut PR34Y02. Pentru ca am animale, terenurile beneficiaza si de gunoi de grajd. Am inceput pregatirea terenului in toamna am arat, iar in primavara am efectuat o lucrare cu freza. La semanat, la sfarsitul lunii aprilie, inceput de mai si am facut 2 loturi, pe care le-am semanat la distanta de 2 saptamani. Am aplicat ingrasaminte 20.20.0 – 300 kg/ha, iar in vegetatie am mai dat intre 150 si 200 kg/ha uree. Am aplicat un singur erbicid. Pe lotul semanat mai tarziu am avut productii mai bune pentru ca au fost precipitatii exact cand se forma stiuletele. Am recoltat la mijlocul lunii septembrie, porumbul pentru siloz, iar la inceput de octombrie am recoltat celelalte loturi unde am avut hibrizi pentru boabe. Productiile au fost bune in acest an, mai ales unde am semanat dupa lucerna. In acest an am ales deja hibrizii, dar ma intereseaza mai ales cei pentru siloz, de aceea voi face si cateva loturi demonstrative in acest an pentru a avea si pe viitor o colaborare cat mai buna pe aceasta parte”, a declarat fermierul campion, Tamas Nagy.

Tot in judetul Mures agricultorii Calin/Florin Simon si Constantin Pogalean au devenit fermieri campioni datorita hibridului P0725. Primul dintre ei isi desfasoara activitatea in localitatea Raciu si a obtinut 60 t/ha, iar cel de al doilea in localitatea Batos si a obtinut 50 t/ha.

Un material realizat de DuPoint Pioneer