Noua generatie de tractoare NEXOS de la CLAAS

Pentru recoltele precum cele de vita de vie, livezi sau pentru serviciile municipale sunt necesare tractoare mici, usor de manevrat, cu motoare puternice si care ofera operatorului un nivel ridicat de confort de-a lungul intregii zile de lucru.

Scris de Agro Food, Marti, 22 Noiembrie 2016

Pentru recoltele precum cele de vita de vie, livezi sau pentru serviciile municipale sunt necesare tractoare mici, usor de manevrat, cu motoare puternice si care ofera operatorului un nivel ridicat de confort de-a lungul intregii zile de lucru.


Noua generatie de tractoare CLAAS NEXOS cu latime ingusta indeplineste perfect toate aceste cerinte. Pe langa motoarele puternice, dimensiunile mici si usurinta la manevrare, noile modele sunt prevazute cu numeroase solutii practice pentru implementele ce se monteaza in fata si in spatele tractorului, o noua transmisie si asigura un confort sporit pentru operator in cabina.


Noua generatie de tractoare NEXOS include 14 tractoare cu diverse puteri si dimensiuni. Toate modelele noi sunt echipate cu un motor FPT cu 4 cilindri, care se caracterizeaza printr-un cuplu ridicat si vibratii extrem de reduse. Gama de putere variaza intre 75 CP si 112 CP, sau pana la 103 CP pentru NEXOS VE conceput pentru utilizarea in randurile de vie deosebit de inguste. In cazul celor mai puternice modele 250 VL si 250 F echipate cu CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM), motorul de 103 CP poate furniza o putere suplimentara de 9 CP in timpul utilizarii prizei de putere si al transportului si genereaza un cuplu maxim de 440 Nm. Astfel, noua gama NEXOS este cu aproximativ 10% mai puternica decat seria anterioara.


Datorita sistemului de injectie electronica de tip common rail, tractorul NEXOS are acum o functie standard de memorare a turatiei motorului, o a doua functie de memorare fiind disponibila optional. Turatia motorului poate fi reglata precis prin simpla apasare a unui buton. Pentru lucrul cu implemente actionate de priza de putere, aceasta functie garanteaza viteza optima si un nivel ridicat de eficientain orice moment. Si intervalul de service al noilor motoare a fost marit de la 500 la 600 de ore.


Dimensiunile versiunilor NEXOS pornesc de la o latime exterioara de 1,00 m pentru modelul VE conceput pentru randuri inguste, 1,26 m pentru modelul VL creat pentru randuri de vie mai late si 1,45 m pentru modelul F destinat lucrului in livezi. In ciuda dimensiunilor compacte, toate modele sunt dotate cu motoare prevazute cu tehnologie de control al emisiilor de ultima generatie, adica filtru de particule diesel (DPF), convertorcatalitic de oxidare diesel (DOC) si sistem de recirculare a gazelor de esapament (EGR), respectand totodata cerintele standardului european de emisii Stage IIIB (comparabil cu Tier 4i).


Tractorul este echipat, de asemenea, cu o noua transmisie, in care un splitter mecanic cu 24 de trepte pentru mers inainte si mers inapoi este combinat cu inversorul fara ambreiaj REVERSHIFT.

Aceasta este actionata de un ambreiaj multidisc controlat electronic, cu uzura extrem de redusa. Printre cele cinci transmisii diferite disponibile pentru tractorul NEXOS se numara transmisia cu 24 trepte pentru mers inainte (F) / 12 trepte pentru mers inapoi (R) cu REVERSHIFT si TWINSHIFT (doua trepte powershift) pentru modelul varf de gama.