Murfatlar a testat un dispozitiv nou pentru modelarea solului in brazde compartimentate

WATER + FURROW DIKER este un dispozitiv nou pentru modelarea solului in brazde compartimentat testat de catre cei de la Statia de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura-Vinificatie Murfatlar.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Luni, 29 Iulie 2019

 

DSC_0019

„L-am testat o perioada mai indelungata. Tehnologia este aplicabila in zone aride si semi-aride, la culturi rezistente la seceta, pe soluri cu texture diferite, pe terenuri cu pante mici, nenivelate. Brazele compartimentate colecteaza apa din precipitatii si o retin pentru a se infiltra in sol”, a declarat dr. ing. Petru Bolos director adjunct tehnic, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar.

La randul sau, cercetatorul Ilie Biolan, cel care a faurit dispozitivul, a precizat ca ideea realizarii acestuia dateaza inca din anul 1984: „ideea de a realizat un astfel de dispozitiv a aparut in anul 1984 atunci cand incercam sa gasim o solutie ca sa ne protejam culturile in anii scetosi. Am demarat o serie de cercetari, care insa am fost nevoiti sa le stopam dupa Revolutie. Le-am reluat de curand si am scos pe piata tehnologia WATER + FURROW DIKER. Variantele constructive utilizarii acesteia sunt culturile semanate in randuri la distanta minima de 70 cm, iar pentru vita de vie si pomi fructiferi la o distanta minima intre randuri de 2,2 m.

Tehnologia a fost dezvoltata de AQUAPROIECT in parteneriat cu Institutul National de Masini Agricole, in cadrul proiectului BRIGAID (finantat 70% din fonduri UE si 30% din fonduri proprii).