Mures: Vinul de coacaze negre de la Icland, vedeta expozitiei de Produse Agroalimentare Romanesti

Vinul de coacaze negre care a fost medaliat international cu argint, produs de Matyas Gyarmati din satul Icland, dupa o tehnologie pe baza unei retete a bunicilor, a fost vedeta Zilei Nationale a Produselor Agroalimentare, care s-a derulat la Targu Mures.

Scris de Laura-Georgiana Cioba, Vineri, 12 Octombrie 2018

"Anul acesta am participat la o degustare de vin in Slovacia, unde vinul nostru de anul trecut a castigat o medalie de argint. In schimb, palinca din coacaze negre a avut succes national, la degustarea de la Festivalul Valtoarea de la Targu Mures, unde in acest an am castigat o medalie de bronz. Coacazele negre le producem noi, avem o plantatie de 40 de ari la Icland, la 13 kilometri de Targu Mures, si tot ce inseamna produs il prelucram noi, nu vindem fructele, totul este procesat de noi. Vinul din coacaze este un pic interesant ca tehnologie de fabricatie. Ca grad de dulceata coacazele au undeva la 5-6%, in rest au un grad ridicat de acid, undeva la 13-17%. Astfel, trebuie sa cobori gradul de aciditate undeva la 6-7% si trebuie ridicat cel al zaharului pana la 19-20%. Este un proces de echilibru si necesita multa atentie. In rest, ca si vinul normal din struguri, se pune la fermentat si apoi e gata de baut", a declarat Matyas Gyarmati.

Producatorul de vin din coacaze negre a spus ca dupa ce a obtinut medalia de argint in Slovacia a inceput sa creasca cererea pentru acest vin, care a intrat in ultimii ani intr-un con de umbra, deai in trecut era destul de popular.

"Lumea nu prea s-a intalnit in ultima perioada cu vinul de coacaze, doar cu cel din struguri, dar cei mai in varsta il cunosc. Eu il stiu de la bunici, dar a venit o vreme in care s-a cam uitat de coacazele negre. Reteta este de la bunici, dar e imbunatatita, e al treilea an cand facem acest vin si ne reglam pe parcurs ceea ce trebuie sa imbunatatim. Anul acesta a fost o productie foarte buna, a fost un an bun, a fost un inceput de an ploios, fructul s-a format foarte bine, iar la cules a fost cald, ceea ce ne-a ajutat foarte mult", a subliniat producatorul.

Matyas Gyarmati a prezentat la cea de-a doua Expozitie de Produse Agroalimentare Romanesti de la Targu Mures si alte produse din coacaze negre, cum ar fi zeama presata la rece, cu adaos de apa si zahar concentrat si palinca de coacaze negre. 

"Dupa ce se culeg fructele imediat se spala, se macina, se preseaza cu o hidropresa, dupa care se face pasteurizarea. De la culegerea fructului pana cand e gata sucul dureaza trei-patru zile. Este un fruct foarte casant, nu se poate tine foarte mult, fie trebuie camera frigorifica, fie trebuie urgentata procesarea. Este cautat din ce in ce mai mult, lumea incepe sa caute produse naturale. Coacazele negre sunt foarte bogate in vitamina C, ajuta la anemie, este un antioxidant foarte bun. Ca si produs este in regula, contine vitamina C de 5-6 ori mai mult decat lamaia", a aratat Matyas Gyarmati.