Mary Pana, ACEBOP: Fermierii romani trebuie protejati de rechinii alimentari

Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), a vorbit in cadrul Conferintei INDUSTRIA CARNII LA RAFT despre importanta colaborarii dintre asociatiile din sectorul carnii si retaileri, in sprijinul fermierilor.

Scris de Ramona Dascalu, Joi, 26 Aprilie 2018

"A venit timpul sa intelegem ca noi toti, consumatori si producatori, depindem de segmentul de retail, care a depasit 60% din zona comerciala a Uniunii Europene. Comertul modern se dezvolta masiv, iar aceasta expansiune trebuie sa fie profitabila si pentru fermieri. Retailul inseamna intr-adevar putere, au retele de magazine, mai nou au cooperative si, nu in ultimul rand, surse si instrumente de finantare, la care micii fermieri nu au intotdeauna acces. Avem astazi in Romania multi crescatori mici de bovine, ovine, porcine si pasari, care sunt mult prea dependenti de unitatile mari. Li se ofera preturi derizorii dar nu au alta varianta, depind zi de zi de oferta jalnica pe care le-o fac cei care au ajuns intr-adevar sa isi bata joc de taranul roman. Vorbim aici de unii procesatori. In premiera va spun ca, in Romania, in ultima perioada, au inceput sa apara si rechinii alimentari, adica s-au format grupuri de interese mult prea puternice in zona alimentara. Micii fermieri romani practica o agricultura de subzistenta pentru care trebuie sa gasim impreuna solutii”, a declarat Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 Mary Pana semnaleaza necesitatea stabilirii unui mod de colaborare intre asociatiile din sectorul carnii si micul fermier.

 „Trebuie sa gasim impreuna solutii pentru micul producator roman, sa identificam elementele semnarii unui memorandum cu retailul, pentru ca in ziua de azi fermierul ajunge mult mai usor la domnul ministru Petre Daea, sau invers, decat un fermier ar putea sa ajunga la un reprezentant de achizitii din retail. Sa gandim impreuna cum ar putea sa se implice retailul chiar si in cumpararea animalelor si abatorizarea lor. Sustinem viitorul taranului roman si al produselor romanesti la raft, asta trebuie sa facem cu totii”, a mai spus presedintele ACEBOP.